Mainos
Mainos

Kuvat: Zimbabwessa käynnissä vallankaappaus – hallituspuolue syrjäyttänyt 93-vuotiaan presidentti Mugaben

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe ei ole enää puolueensa johtaja, ilmoittaa maan hallituspuolue Zanu-PF Twitter-tilillään. Hallituspuolueen johtajaksi on väliaikaisesti nimitetty Emmerson Mnangagwa.

Hallituspuolue kiistää, että vallanvaihdossa olisi kyse vallankumouksesta. Sen mukaan kyse on "verettömästä vallanvaihdoksesta", johon päädyttiin koska maan perustuslakia oli loukattu.

Armeijan edustajan mukaan Mugabe on turvassa, vaikka hänen asuinalueltaan kuultiin yön aikana räjähdyksiä, kertoo BBC

Aiemmin Zimbabwen armeija otti haltuunsa maan yleisradion televisiokanavan ZBC:n. Armeijan edustaja, kenraalimajuri Sibusiso Moyo luki kanavalla tiedotteen, jonka mukaan kyse armeijan toiminnassa ei ole kyse vallankaappauksesta, vaan sen kohteena ovat presidentti Robert Mugaben "ympärillä olevat rikolliset", kertoo BBC. Presidentti on armeijan edustajan mukaan turvassa.

Poliittinen tilanne kiristyi aiemmin

Mugaben puolue syytti eilen maan armeijan komentajaa maanpetoksellisesta toiminnasta. Armeijan komentaja vaati Zanu-PF-puoluetta lopettamaan puolueen sisällä meneillään olevan puhdistuksen. Armeijan komentaja Constantino Chiwenga sanoi, että sotilaat puuttuvat tarvittaessa tilanteeseen.

Mugabe erotti noin viikko sitten varapresidentti Emmerson Mnangagwan, jolla on hyvät suhteet armeijaan. Mnangagwaa pidettiin ennen erottamistaan ennakkosuosikkina Mugaben, 93, seuraajaksi. Nyt Mugaben uskotaan pitävän Grace-vaimoaan, 52, suosikkina seuraajakseen.

Maasta ilmeisesti Etelä-Afrikkaan poistunut Mnangagwa on vannonut palaavansa maahan ja vaativansa johtavan puolueen jäseniä erottamaan Mugaben.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme