Mainos
Mainos

Zimbabwen parlamentti aloitti keskustelun Mugaben viraltapanosta – "Emme kestä Mugabea enää tuntiakaan"

Zimbabwen parlamentti on aloittanut keskustelun presidentti Robert Mugaben viraltapanosta.

Viraltapanon aloittamiseen riittää parlamentin yksinkertainen enemmistö, mutta itse prosessi on pitkä ja monimutkainen, ja sen uskotaan kestävän viikkoja. Kansanedustajat muodostavat viraltapanoa varten tutkintatyöryhmän, joka raportoi sekä parlamentin ylä- että alahuoneelle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta itsenäisen Zimbabwen historiassa, kun parlamentti keskustelee presidentin viraltapanosta. Mugabe on hallinnut maata lähes 30 vuotta.

Parlamentin eteen on kokoontunut satoja mielenosoittajia, jotka vaativat Mugaben erottamista. Zimbabwen vaikutusvaltaiset sotaveteraanit olivat kehottaneet ihmisiä osallistumaan pääkaupunki Hararessa Mugaben vastaisiin mielenosoituksiin parlamentin käsitellessä asiaa.

– Kaikkien pitäisi jättää tekemisensä kesken ja tulla Harareen osoittamaan mieltään, Zimbabwen sotaveteraanien puheenjohtaja Chris Mutsvangwa sanoi.

– Me emme kestä Mugabea enää tuntiakaan.

Väkivallan vaara kasvaa

Historiallinen keskustelu parlamentissa alkoi pian sen jälkeen, kun syrjäytetty varapresidentti Emmerson Mnangagwa oli kehottanut kotiarestissa olevaa Mugabea luopumaan virastaan. Mnangagwan on määrä palata maahan lähiaikoina.

Zimbabwen armeija pani Mugaben kotiarestiin viime viikolla. Kriisi oli saanut alkunsa, kun Mugabe syrjäytti Mnangagwan.

Toistaiseksi Zimbabwessa ei ole puhjennut väkivaltaisia mellakoita, mutta asiantuntijat varoittavat väkivallan vaaran kasvavan, jos tilanne pitkittyy.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme