Mainos
Mainos

Zimbabwen parlamenttivaalit käynnissä

Zimbabwelaiset ovat jonottaneet tuntikausia 8000 äänestyspaikalle maan tänään alkaneissa parlamenttivaaleissa. Voitosta taistelevat presidentti Robert Mugaben Zanu-PF-puolue sekä opposition suurin puolue MCD.

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe

Vaalihuoneistot ovat avautuneet Zimbabwen parlamenttivaaleissa, joita useat länsimaat ja maan oppositio ovat pitäneet jo etukäteen vilpillisinä. Opposition Demokraattisen muutoksen liike -puolue (MDC) on syyttänyt vuoden 2000 ja 2002 vaaleja vilpillisiksi, eikä usko vaalien sujuvan rehellisesti tälläkään kertaa.

Vaaleja edeltänyt kampanjointi sujui tällä kertaa rauhallisemmin kuin maan edellisissä vaaleissa. Vuosien 2000 ja 2002 vaalien kaltaista väkivaltaa ei Zimbabwelaisten helpotukseksi tällä kertaa ilmennyt.

MDC:n kannattajat ovat kuitenkin syyttäneet hallituspuolueen edustajia äänestäjien pelottelusta. MDC sanoi tänään, että eräs puolueen ehdokkaista oli kateissa.

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevaa Zimbabwea 25 vuotta hallinnut presidentti Robert Mugabe ennustaa Zanu-PF-puolueelleen helppoa voittoa. MDC:n johtaja Morgan Tsvangirai on hänkin vakuuttanut puolueensa voittavan vaalit, vaikka on moittinut niitä epärehellisiksi.

Vuoden 2000 vaaleissa MDC sai 57 parlamenttipaikkaa ja ZANU-PF 62, mutta koska Zimbabwen lain mukaan presidentti nimittää suoraan 30 kansanedustajaa, hallituspuolueella on parlamentissa vahva enemmistö. Sen murtaakseen MDC:n pitäisi saada vähintään 76 paikkaa.

Vaaleja seuraa noin 500 kansainvälistä tarkkailijaa, muun muassa Etelä-Afrikasta. Mugaben hallintoa arvostelleet Yhdysvallat, Britannia ja EU eivät saaneet kutsua osallistua tarkkailuun.

Vaalihuoneistot on määrä sulkea kello 20 Suomen aikaa. Lopullisia vaalituloksia odotetaan lauantaiksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme