Mainos
elastinen_header2

Elastisen tarina paljastaa räppärin herkän puolen – iän myötä perhehaaveet nostaneet päätään

– Oma ohjelma on unelmien täyttymys. Siinä on kyse aidoista ihmissuhteista ja kohtaamisista sekä musiikista, joka syntyy herkimmillään, Elastinen eli Kimmo Laiho kuvailee 11. maaliskuuta alkavaa ohjelmaansa nimeltä Elastinen feat.

Elastinen on toteuttanut jo monta unelmaansa 2000-luvun taitteessa alkaneen uransa aikana. Kauas on tultu ajoista, jolloin pikku-Kimmo ei vielä tiennyt, mikä olisi juuri se hänen juttunsa.


– Kun olin 13-vuotias, alkoi tapahtua ainutlaatuisia juttuja. Tanssi alkoi viedä. Olin etsinyt omaa identiteettiä tosi pitkään. Kokeilin kaikki maailman lajit, urheilulajit ja harrastukset, mutta joukkuelajit eivät jotenkin uponneet. Olin yläasteella urheiluluokalla ainoa, joka ei harrastanut mitään. En ollut lätkäpelaaja enkä korispelaaja. Kaikki kaverit olivat jotain. Joku oli luistelun Suomen mestari, joku jotain muuta ja minä olin vain Kimmo, Elastinen muistelee. 

Seitsemännen luokan alussa hän meni tanssitunneille, ja sitä kautta hänestä tuli ’hoppari’. Myös identiteetti löytyi tanssin kautta.

– Olin tanssimisessa parempi kuin muut ja se teki 150-senttiselle pikku-Kimmolle aika hyvää. Elämästä oli siihen saakka puuttunut oma juttu, asia missä olisin oikeasti hyvä. Osasin tanssia paremmin kuin ne lätkänpelaajat. Sitä kautta aloin ilmentää vielä enemmän hip hop -juttua, Kimmo kertoo. 

Samalla nuorelle miehelle kävi selväksi, että hänellä on lahjoja koko skenen suhteen. Musiikki, rap, uudet kaverit, niistä tuli nuoren Kimmon identiteetti.

Teini-ikä oli Elastiselle tärkeää ja hienoa aikaa. Yhtäkkiä ystäviä oli joka puolella Helsinkiä, ja kaupunki laajeni nuorelle miehelle Malminkartanoa isommaksi.

– Se avasi Stadia. Olimme aiemmin kavereiden kanssa pyörineet lähiössämme, mutta se muuttui niin, että ihan sama missä bileet olivat, lähdimme sinne, Elastinen muistelee hymy korvissa.

elastinen_uniikki_ela
Uniikki ja Elastinen Uniikin synttäreillä vuonna 2000. Kuva: Uniikin kotialbumi

”LOJAALI JA SUORASELKÄINEN JOHTAJA”

Uusiin kulmiin Elastinen tutustui hyvän ystävän kanssa, jonka hän on tuntenut 2-vuotiaasta saakka.

– Uniikki asui lapsuudenkotini naapurirapussa. Hän on oikeastaan ensimmäinen ystäväni, oikea frendi. Meillä on ainutlaatuinen suhde juuri sen takia, että olemme 32 vuotta pyörineet kimpassa. Se alkaa olla aika harvinaista. Minun ja Uniikin erikoisjuttu oli käydä kotibileissä ympäri kaupunkia. Olimme vähän sellaisia kuokkavieraita. Mentiin aina kun joku kutsui, tai jonkun varjolla pääsi, Elastinen nauraa.

Myös Uniikkia lukuisat yhteiset muistot Elastisen kanssa huvittavat. 

– Olimme kaksi pikkujäbää, jotka kävivät muiden bileissä. Kimmo oli siinä 14-vuotiaana jopa meikäläistä lyhempi. Myöhemmin hän otti kirin ja painoi heittämällä ohi, Uniikki sanoo.

Pikkujäbien pokasta kertoo sekin, että Fintelligensin alkuaikoina he eksyivät itseään vanhemman porukan kotibileisiin ja alkoivat käyttäytyä heti päällikön elkein.

– Menimme bileisiin kuokkimaan ja laitoimme Fintelligensiä soimaan asenteella, että nyt kaikki hommat seis. Tämä on nyt se juttu. Saimme siitä vähän palautetta, Uniikki nauraa.

Hauskanpidon ja juhlimisen ohella Elastinen ja Uniikki jakavat myös elämän vakavammat aiheet yhdessä, oikeastaan koko elämänsä.

– Kun näemme, keskustelemme, mitä molempien elämään oikeasti kuuluu. Se ei ole pintapuolista jutustelua. Kimmo välittää superpaljon kavereistaan. Hän saattaa olla jopa ylisuojeleva. Kun jollain Kimmon frendillä on uusi tyttöystävä, niin tällä saattaa olla edessä tiukat paikat. Kimmo on tarkka siitä, kenen kanssa hänen kaverinsa seurustelevat, koska hän haluaa, että ystävä  voi mahdollisimman hyvin, Uniikki tietää.


Monet Elastisen ystävistä ovat kulkeneet hänen matkassaan jo parikymmentä vuotta, yhtä kauan kuin Elastinen on tehnyt musiikkia.

– Minulla on pitkät historiat monien ihmisten kanssa. Joskus olen ollut hirveän pedantti sen suhteen, että ihmisen on pitänyt käydä koulut kanssani, että voin luottaa ja tiedän, millainen tyyppi hän on, Elastinen kertoo.

Hyvät ystävät ja luottamus vaikuttivat siihen, että menevä teini löysi tasapainon, eikä hänen tarvinnut kapinoida kotona. 

– Olin himassa aika helppo. Siskolla ja veljellä oli pahemmat murrosiät, minä sain mennä siellä välissä ja varjossa. Minusta ei onneksi ikinä ollut tulossakaan mitään pahista. Löysin juuri sopivassa hetkessä aktiviteettia. Ehkä tanssiminen on pelastanut kaikelta lievetouhulta, mikä tuli monen kaverin kohdalla tosiasiaksi, Elastinen pohtii.

Nuoruuden jengi pitää vieläkin tiiviisti yhteyttä, sillä joitain vuosia sitten porukassa ymmärrettiin, kuinka ainutlaatuisesta asiasta on kyse.

– Tämä on asia, mitä pitää vaalia. Ja olemmekin alkaneet pitää siitä huolta eri tavalla. Järjestämme yhdessä juttuja ja pidämme hauskaa. Se on todella tärkeää, Elastinen sanoo.

Uniikki pitää Elastista eräänlaisena johtajahahmona, joka saa nostatettua porukan tunnelmaa niin keikkabussissa kuin myös bisnespuolella.

– Kimmo on kaveriporukassamme koossapitävä voima. Hän oli pitkään Rähinän toimitusjohtajana ja hoiti myös sitä tonttia hienosti. Kimmo on todella lojaali ja suoraselkäinen kaveri, ja hän odottaa samanlaista käytöstä myös kavereilta häntä kohtaan. Hän on helvetin hyvä ystävä, Uniikki sanoo.

elastinen_musta_lammas

PERHEEN MUSTA LAMMAS

Läheisillä perhesuhteilla ja kasvatuksella on ollut iso osansa siinä, että Elastisesta kasvoi kunnollinen ja vastuuntuntoinen mies, jolle perhe on vieläkin kaikki kaikessa. 

– Meillä on tiivis perheyhteisö ja hyvä meininki. Perhe on supertärkeä minulle, se on sellainen taustaturva.  Minä olen se musta lammas, kun huitelen ja ehdin vähemmän nähdä ja pitää yhteyttä. Sisaruksillani on äitiin ja isään yhteys jo ihan lastenlastenkin kautta. He näkevät toisiaan paljon enemmän kuin mitä he näkevät minua.

Elastinen on kiitollinen turvallisesta lapsuudestaan ja toivoo, että osaa jonain päivänä kasvattaa omat lapsensa samalla tavalla. Vielä Elastinen ei ole kysynyt vanhemmiltaan kasvatusvinkkejä, mutta tulevaisuuden haaveissa hänellä ei kuitenkaan enää ole pelkästään uraan liittyviä tavoitteita, vaan myös oma perhe on jossain vaiheessa ajankohtainen.

– Vuosien saatossa ajatus on muokkautunut niin, että vaikka teen paljon töitä, oma aika sekä perheen ja ystävien kanssa vietetyt hetket nousevat tärkeysjärjestyksessä koko ajan. Kun teen musiikkia, tarvitsen vastapainoksi muuta, hän myöntää.

– Toivon, että jos itse joskus saan lapsia, niin onnistuisin opettamaan samanlaista kunnioitusta, elämänasennetta, käyttäytymistä ja moraalia kuin minulle on opetettu, Elastinen miettii.

Elastisen aurinkoinen luonne ja positiivisuus ovat asioita, jotka nousevat esille lähes aina hänestä keskusteltaessa. Iloisuus on ollut mukana lapsesta saakka.

– Olen ollut aika samanlainen lapsi kuin mitä olen nyt. Vilkas ja energinen, mutta osittain pienenä olin enemmän sisäänpäin kääntynyt. Olen viihtynyt itsekseni ja ollut jokseenkin erakkoluonne. Olen aina kuitenkin ollut huumorijäbä, se oli minun valttikorttini. Olen aina osannut suhtautua elämään sen kautta. Minusta tuntuu, että sisarukseni ovat vähän saman tyyppisiä. Meillä on ollut onni kasvaa hyvässä tasapainoisessa perheessä, Elastinen kuvailee.

EPÄVARMUUTTA MENESTYKSESTÄ

Tanssiharrastus oli nopeasti edennyt kiinnostukseksi rap- ja hip hop -musiikkia kohtaan, ja joitain vuosia myöhemmin vuonna 2000 Elastisen ’oma juttu’ tuli koko Suomen tietoisuuteen, kun hänen ja Iso H:n suomirapduo Fintelligens löi läpi Elastisen ollessa vasta 19-vuotias. 

– Se oli urani ensimmäinen nousuvaihe. Seuraava noste oli vuonna 2006, kun Anna soida -hitti julkaistiin. Minun ja Cheekin urat lähtivät vauhtiin oikeastaan samoihin aikoihin, Elastinen vertailee.Monille Elastisen ura näyttäytyy menestystarinana, mutta hänelläkin on ollut heikommat vuotensa.

– Tietynlainen epävarmuus vaivaa artisteja siihen asti, kunnes ura loppuu tai sinulla on niin paljon fyrkkaa, ettei tarvitse ajatella mitään. Siihen astihan tämä on epävarmaa. Jos menee terveys tai muuta, niin mitään ei ole luvattu, Elastinen sanoo vakavana.

Uran toista nousua edelsi suvantovaihe vuonna 2005. Se oli vuosi, jolloin Elastinen ei tehnyt yhtään omaa biisiä, ja vuosi onkin jäänyt miehen mieleen muita synkempänä uran kannalta.

– Tein paljon töitä meidän firman eteen vuonna 2005 ja se oli varmasti tärkeä vuosi. Itselleni se näyttää peilissä kuitenkin siltä, että olin vähän alamaissa. Olen aina puurtanut,  vaikka en olisi saanut listaykkösiä. Enhän minä ole koskaan tottunut mihinkään listaykkösiin. En ole voittanut mitään palkintoja. Emma-gaalassa ei ole ikinä tullut pystiä. Mutta olen oppinut, että ne eivät määritä sitä, mitä teen. Ihmiset saavat minusta irti myös paljon muuta musiikin lisäksi, Elastinen pohtii.

elastinen_ainapositiivinen

”MINULLA ON KAKSI PUOLTA”

Aina positiivinen, iloinen, urheilullinen, unelmavävy. Elastista kuvaillaan ylistävin adjektiivein. Vaikka mies haluaa olla positiivinen esikuva, hän kokee leimat välillä raskaina.

– Kyllähän minä esimerkiksi välillä juhlin enemmän. Profilointi on onnistunut hyvin, kun olen saanut annettua itsestäni terveysaktivistikuvan. Toisaalta se on myös aika raskasta, koska ihmiset luulevat, että syön vain superfoodeja ja liikun joka päivä, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ei minusta mitään fitness-kisaajaa tule. Siinä on balanssi. Sen takia jaksan bailata ja tehdä kaikki työt, koska minulla on kaksi puolta, Elastinen sanoo.

Vuonna 2007 alkanut cross fit -harrastus pitää tasapainoa hyvin yllä. Liiasta treenaamisestakaan ei ole hyötyä, sen Elastinen tietää.

– On tosin ollut aikoja, jolloin se on ollut minullekin tietynlainen sisältö. Nykyään se on kiva rauhoittumiskeino, Elastinen sanoo.

Hän haluaa kuitenkin muistuttaa, että urheilullisesta ja puhtoisesta imagostaan huolimatta hänelläkin on omat huonot puolensa.

– En koe, että olisin mitenkään pulmunen, enkä halua väittää niin. Minulla on ihan tavallisen ikäiseni nuoren jätkän paheita. Uskon, että positiivinen julkisuuskuva tulee siitä, että olen onnistunut valitsemaan uralla hyviä juttuja, missä näkyvät intohimoni ja parhaat puoleni, Elastinen sanoo.

Elastinen ja Hector, Elastinen Feat.

KOVA TYÖMORAALI MENESTYKSEN TAKANA

Nyt Elastinen on uuden aluevaltauksen edessä, kun hänen ensimmäinen oma tv-ohjelmansa Elastinen feat. alkaa MTV3-kanavalla 11. maaliskuuta. Elastinen uskoo, että hänellä on paljon annettavaa tv-maailmaan.

– Kun sain ensimmäisen kosketuksen telkkariin, röyhkeästi sanottuna ymmärsin, että media kaipaa minua ja sopii minulle. Tämä on minulle helpompi hyppy tv-maailmaan, kun musiikki on keskiössä, Elastinen sanoo.

Hänelle on tärkeää, että aina löytyy jokin uusi juttu, jonka parissa kehittyä. Saman toistaminen on artistille kuluttavaa ja ainakin Elastinen uskoo, ette se voisi ajaa hänet burn outin partaalle.

– Tämä sarja on varmaan isoin juttu, mitä minulle on tapahtunut. Mutta helposti se ajautuu sellaiseen, että aina viimeinen juttu, minkä olet tehnyt, on se rankin. Ohjelman kuvaukset ja keikkakesä olivat vaativaa aikaa henkisesti ja fyysisesti, mutta se oli maailman siisteintä. Ja sitten se oli kuitenkin pientä verrattuna siihen, miten rankkaa sen jälkeen oli kaksi kuukautta päivät pääksytysten paiskia hommia Hartwall-konsertin eteen, Elastinen kertaa.

Elastisella on kova työmoraali ja hän myöntää usein piiskaavansa itseään tekemään töitä lisää silloinkin, kun jo väsyttäisi. Hän ei halua, että muut voivat sanoa paiskineensa enemmän hommia kuin hän.

– Se on mielentila. Kun mietin, että pitäisikö lähteä jo kotiin, muistan, että joku toinen jatkaisi. Ja siksi hän on siellä, missä on, koska hän tekisi vielä tämänkin homman. Ehkä se on enemmän sitä, ettei päästä itseään helpolla. 

PERHE SIIRTYNYT URAN EDELTÄ

Kova työ on vuosien varrella palkinnut Elastisen moneen otteeseen ja ura on lähtenyt nousuun monta eri kertaa. Menestys ja pitkät päivät ovat kuitenkin vaatineet veronsa ja Elastinen myöntääkin, että hän on luopunut useista asioista musiikin vuoksi.

–Ne liittyvät enemmän yksityisiin asioihin, sellaisiin, että pikkusiskollanikin on jo lapsia ja perhe. Ne siirtyvät aina uran edeltä, Elastinen tietää.

Nykyään hän ei jossittele, että olisi pitänyt kouluttautua johonkin ammattiin, sillä menestyksen tultua hän ymmärsi, että oli tehnyt hyvän peliliikkeen elämässään.

–Se että on uraorientoitunut, rytmittää koko elämää. Ehkä se on vienyt minua myös ystäviltä pois. Viime 
kesänä en viettänyt yhtään viikonloppua kavereiden kanssa, ja he viettivät kaikki viikonloput yhdessä. Se harmittaa välillä, Elastinen myöntää.

Vaikka Elastinen ei mielellään julkisesti puhu yksityiselämästään, hän on silti työnsä puolesta joutunut luopumaan tietynlaisesta yksityisyydestä: esimerkiksi täysin rauhallisista hetkistä ruokakaupassa tai lentokentällä.

– Heikkona hetkenä toivon, että kukaan ei tunnistaisi. Mutta kun esimerkiksi Thaimaassa tutustuin ruotsalaiseen pariskuntaan ja kerroin heille, mitä teen elääkseni, huomasin, miten sairaan ylpeä olen siitä. Se valkenee itsellekin paremmin, kun pääsee kertomaan jollekin ulkopuoliselle. Sitten tajuaa, miten etuoikeutettu ja ylpeä on kaikesta, mitä on saanut aikaan. Kun sitten astuu Finnairin koneeseen Bangkokissa, niin ei tule ollenkaan paha olo, että ihmiset tunnistavat.

–Siitä pitää nauttia tai muuten olisi ihan ääliö, että on tällä alalla, Elastinen täräyttää.

elastinen_feat

”SUURUUDENHULLUUS EI AINA OLE HULLUA”

Elastinen feat. -ohjelman jälkeen monitaiturin tulevaisuuden tavoitteet ovat auki.

– Ystäväni ympärilläni osoittavat, että mitä vaan voi tehdä, jos haluaa. Jos panostaa tarpeeksi, lähes kaikki on saavutettavissa. Kolme vuotta sitten heitin vitsinä, että haluan oman tv-ohjelman. Mielestäni Jaren (Cheek) uran seuraaminen on ollut hyvä oppitunti. Suuruudenhulluus ei ole aina hullua. Se vain vaatii ihmiseltä tosi paljon. 

Elastinen on aiemmin haaveillut, että hän jossain vaiheessa olisi taloudellisesti ja henkisesti tukevasti jaloillaan. Nyt hänellä alkaa olla elämässään sellainen tilanne, mitä hän on tavoitellut pitkään.

– Nyt on hyvä olo kaikesta. Muutaman vuoden on ollut onni matkassa, eikä onneksi ole tarvinnut kauheasti pihistellä. Syvällisempien unelmien lisäksi sekin on omansa, että on jaloillaan ja pystyy pitämään itsestään huolta. Kun omat asiat ovat kohdallaan, voi huolehtia myös toisista ihmisistä. Minulla on hyvä tilanne, sellaiset autot, asunnot ja vaatteet kuin haluan, ja pääsen reissaamaan. Niillä pärjään lopun ikäni, Elastinen sanoo.

Vielä muutama vuosi sitten Elastinen sanoi eräässä haastattelussa, etteivät parisuhde tai lapset ole hänen silmissään onnellisuuden mittareita. Mielipide on iän ja elämänkokemuksen myötä kuitenkin muuttunut.

– Uskon, että aikuistumisen myötä painopiste siirtyy enemmän niin, että perhe onkin ajankohtainen jossain vaiheessa. Ihan varmasti. Ne ovat elämässä sellaisia asioita, jotka ovat ihan yhtä lailla tavoittelemisen arvoisia kuin Hartwall Arena -keikka. En koe, että olen onnistunut elämässäni täydellisesti, jos minulla ei ole mahtavia lapsia, Elastinen sanoo.

Katsomo-video ei ole saatavillaElastinen feat. MTV3-kanavalla 11. maaliskuuta alkaen!

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot