Mainos
Mainos

Missä he ovat nyt: Tiktakin Petra kasvoi aikuiseksi tyttöbändissä: "Meille olisi voinut käydä todella huonosti"

Petra Gargano tunnettiin vielä 10 vuotta sitten Tiktakin Petrana. Vuodet tyttöbändissä kasvattivat, mutta oma ääni löytyi vasta kolmekymppisenä perheenäitinä.

Harva muusikko Suomessa on niin kuuluisa, että hänet tunnetaan vain etunimellään. Tiktak-yhtyeestä tuttu Petra Gargano (o.s. Mauria) on yksi heistä; kukapa ei muistaisi kuudesta teini-ikäisestä tytöstä koostunutta, pop-taivaan räjäyttänyttä helsinkiläisyhtyettä, joka villitsi yleisön hurmokseen Lopeta, Heilutaan ja Sekoitat mun maailman -hittikappaleillaan.

Kuuden nuoren tytön bändikoulussa muodostamasta Tiktak-yhtyeestä tuli superilmiö välittömästi sen perustamisen jälkeen vuonna 1999. Erityisesti bändin keulakuvaksi nostettu Gargano oli median lemmikki vuosikaudet.

– Aika on mennyt ihan järjettömän nopeasti. Toisaalta tuntuu, että lopetimme eilen ja toisaalta, että lopetimme vajaat 10 vuotta sitten. Me kasvoimme aikuisiksi ryhmässä, hän myöntää nyt.

Heinäkuussa 30 vuotta täyttänyt Gargano vaikuttaa seestyneeltä ja itsevarmalta. Onkin vaikea kuvitella, että hän on joskus ollut 13-vuotias untuvikko, joka otti ensiaskeleitaan yhtä nuorien bänditovereidensa kanssa musiikkibisneksessä. 

– Vaikka bändiä ei enää ole, koen, että ne ihmiset ovat läsnä elämässäni aina, vaikkei välttämättä pidettäisikään yhteyttä koko ajan, laulaja jatkaa.

Ihmisillä Gargano tarkoittaa bändin muita jäseniä Mimmua, Tuulia,Nooraa, Neaa ja Emppua. Naiset ovat hänelle edelleen läheisiä, vaikkei tapaamisia kerrykään vuoden aikana useita.

– Yritämme nähdä useammin, mutta se on haastavaa, kun on niin monen ihmisen aikataulut sumplittavana. Mutta siinä on jotain maagista, että kun meidät kuusi pistetään samaan tilaan. Juttu lähtee saman tien siitä, mihin se viimeksi päättyi, hän nauraa.

"Meitä suojeltiin"

Tiktak oli yksi suomalaisen musiikkikentän menestystarinoita. Bändin levyt myivät, ja hitit pyörivät soittolistojen kärjessä vuosikaudet.

Yksi menestyksen salaisuus oli tyttöjen omintakeiset tyylit, joihin pystyivät samaistumaan monenlaiset ihmiset. Gargano kertoo, että ketään heistä ei pakotettu mihinkään muottiin, vaan tyylit olivat täysin kantajiensa näköiset.

– Ehkä siksi bändi tavoittikin niin laajan yleisön, Gargano pohtii.

– Jos esimerkiksi valitsimme vaatteita vaikka levyn kansikuviin parista vaaterekistä, kukaan ei tarttunut samoihin vaatteisiin – meillä vain oli niin erilaiset tyylit keskenämme. 

Tytöt herättivät huomiota myös nuoruudellaan. Bändi solmi ensimmäisen levytyssopimuksensa, kun yhtyeen jäsenet olivat vain 13-vuotiaita. Monelle niin nuorelle median luomat paineet ja musiikkialan kova todellisuus saattaisivat olla liikaa. Tiktakin tytöt kuitenkin säästyivät pahimmalta ryöpytykseltä.

–Olen jälkikäteen kuullut, että meitä suojeltiin negatiiviselta julkisuudelta, eikä meille näytetty kaikkea kirjoittelua. Myös kotisivujamme moderoitiin. Toisaalta silloin sosiaalinen media oli niin eri asia kuin nykyään. Mutta emme todellakaan saaneet sellaista törkeää palautetta, mitä nykypäivänä saattaa tulla vastaan.

Hän myöntää, että bändi sai kasvaa musiikkimaailman lintukodossa.

– Kyllähän meistäkin olisi saanut todella pahoja otsikoita, jos olisi hakemalla haettu. Mutta siihen aikaan ei kukaan kokenut tarvetta alkaa revitellä teinityttöjen tekemisiä. Se olisi saattanut näyttää esimerkiksi aika huonolta, kun 13-vuotiaat teinitytöt seisoivat kaljateltalla. Nykyään kukaan ei miettisi kahta kertaa, vaan iskisi kuvan saman tien someen jakoon, Gargano kritisoi.

Tiktak laittoi pillit lopullisesti pussiin vuonna 2007, vaikka yhtyeellä oli ollut viritelmiä myös ulkomailla. Laulaja sanoo, että kyseessä oli bändin yhteinen päätös.

– Hajoaminen on väärä termi. Olimme aloittaneet yhdeksänvuotiaina, saimme ensimmäisen levytyssopimuksen 13-vuotiaina. Bändin loppuvaiheessa olimme parikymppisiä. Se on todella pitkä aika. En olisi ikinä uskonut, että se bändi pysyi niinkin kauan kasassa. 

– Osalla tuli myös se vastaan, että musiikki ei ehkä olekaan se oma juttu. Sitä omaa intohimoa ei pystynyt etsimään, kun kaikki aika meni musiikin parissa. Aika aikaansa kutakin, hän jatkaa.

Silti mahdollinen kansainvälinen musiikkiura on jäänyt hieman kaihertamaan Garganoa, vaikkei hän kadukaan yhtyeen lopettamispäätöstä.

– Meillä oli niitä ulkomaankuvioita ja laitoimme ne bändinä yhdessä jäihin. Se on jäänyt mietityttämään, että jos olisimme jatkaneet ulkomaiden valloittamista, mihin asti olisimme päässeet?

Kasvukipuja

Gargano on kulkenut pitkän matkan menestyneestä tyttöbändin keulakuvasta oman itsensä tuntevaksi, rokkia laulavaksi aikuiseksi.

– Mietin jo bändiaikoina elämäni suuntaa. Minusta piti tulla lääkäri. Sikäli ironista, että juuri vähän ennen kuin pistimme pillit pussiin, havahduin siihen, että musiikki on se minun tulevaisuuteni ja urani.

Tiktak-huuman päätyttyä Gargano keskittyikin soolouraan. Esikoislevy ilmestyi vuonna 2009 ja toinen albumi julkaistiin vuonna 2013. Kumpikaan levy ei tuonut sellaista menestystä, mitä laulaja Tiktak-aikoina nautti. 

– Bändiaikoina olin kuitenkin vain yksi kuudesta, osa kokonaisuudesta. Musiikki edusti kaikkia meitä. Kun aloitin soolouran, oli luontevaa mennä Tiktakin popin jälkeen toiseen ääripäähän. Eka levy oli todella rokkia. 

Ensimmäisen soololevyn jälkeen nainen tajusi, ettei hänen tarvitse antaa menneisyytensä pop-laulajana määrittää hänen nykyisen musiikkinsa suuntaa. 

– Tajusin, että voin tehdä mitä vain. Se avasi koko maailman. Edellisellä levyllä löydettiin Petran soundi, nyt tulevalla uudella levylläni olemme hioneet sitä ydintä entisestään.

Gargano alkoi lisäksi opiskella yliopistolla kemiaa soolouransa ohella.

– Luonnontieteiden opiskelu on todella hyvää vastapainoa muusikon työn luovuudelle. Koulussa on pakko ylläpitää tiettyä rutiinia ja se pitää koneeni käynnissä silloinkin, kun olen tosi syvällä luovassa musiikinteossa.

Yllättävä äitiys

Soolouransa alkuvaiheessa Gargano meni myös kaikessa hiljaisuudessa naimisiin Mauro Garganon kanssa vuonna 2010.

Nainen pudotti varsinaisen uutispommin helmikuussa 2014. Muusikko kirjoitti silloin Facebook-sivuilleen, että hänestä on kaikessa hiljaisuudessa tullut äiti. Pieni Noel-poika oli siinä vaiheessa jo neljän kuukauden ikäinen.

Nykyään Noel on jo parivuotias vauhtitaapero. Garganon äänestä kuultaa onni hänen puhuessaan pienokaisestaan ja äitiydestä.

– Pelkäsin etukäteen ihan hirveästi sitä, että mitä jos musiikki, joka on ollut todella tärkeää, ei enää merkitsekään minulle mitään lapsensaannin jälkeen. Se kääntyikin niin päin, että nautin työstäni tuplasti enemmän äitiyden jälkeen – minulla on tuplasti vähemmän aikaa tehdä sitä, mutta samalla teho on kasvanut.

Silti äitiyden omaksuminen oli muusikolle aluksi hieman haastavaa.

– Välillä äidin rooli on tuntunut hieman vieraalta. Nyt alkaa olla se tunne, että tiedän asiasta jotain. Mutta aluksi se oli vähän vaikeaa, kun samaan aikaan piti olla äiti, vaimo, ystävä ja opiskelija... Se rooli oli ehkä vähän ahdas ja loi paineita, Gargano myöntää.

Musiikki toi kuitenkin tarvitun oman tilan nuorelle äidille. Ensi vuonna ilmestyvä uusi levy onkin syntynyt pitkälti vauva-aikana.

– Oman itsensä hetkellinen kadottaminen oli yllätys. Mutta löysin itseni taas musiikin kautta. Musiikkia tehdessäni sain olla juuri sellainen, mikä olen, eikä minun tarvinnut asettua mihinkään rooliin. Sain olla vain Petra ja unohtaa pariksi tunniksi kaiken.

– Se oli minulle henkireikä. Tämä levy on pitänyt minut järjissäni vauva-arjessa, Gargano pohtii.

Gargano tietää omakohtaisesti, miltä tuntuu kasvaa aikuiseksi julkisuuden valokeilassa. Hän myöntää, ettei toivoisi lapselleen samanlaista urapolkua.

– En minä häntä estäisi, mutta en myöskään kannustaisi. Tiedostan sen, että jos meidän bändi olisi ollut erilainen, olisi voinut käydä tosi huonosti. Meillä oli niin tiivis porukka, että kenelläkään ei pääsyt nousemaan pissa päähän. Myös tukiverkko oli vahva, Gargano selittää.

Uutta kohti

Soolouraa tekevältä artistilta ilmestyy uusi albumi alkuvuodesta 2016, jolta julkaistiin lokakuussa ensimmäiden single Ketun silmät.

– Olin niin pitkään osa kuuden hengen bändiä, että se kuudesosasta kokonaiseksi kasvaminen on ollut tosi haastavaa henkisesti ja työmäärällisesti. Myös se vastuu on yllättänyt, miten kaikki asiat ovat omilla harteilla sooloartistina. 

Nyt Garganosta huokuu tasapaino ja hyvä olo. Uudelle levylleen kappaleita sanoittanut ja säveltänyt laulaja kertoo nauttivansa työstään entistä enemmän.

– Oma elämä on heittänyt 360 astetta matkan varrella. On ollut mahtavaa huomata, miten se kuuluu musiikissani. Tietty kypsyminen ja mailasta puristaminen on loppunut.

– Kun elämään tuli lapsen myötä jotain, mikä on tärkeämpää kuin mikään muu, on myös työhön löytynyt rentous. En koe enää paineita samalla tavalla kuin ehkä aiemmin. Olen tällä hetkellä tasapainossa, hän hymyilee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme