Mainos
Mainos

Jakso 4: Jaanan suunnitelma

Jaana Mertama suunnitteli Sipoossa sijaitsevalla omakotitalolle uuden ilmeen, joka myös toteutettiin Pientä pintaremonttia -ohjelmassa.

Asuinneliöitä on 174 m2. Huoneet ovat kahdessa eri tasossa, joka antaa ilmettä talolle.

Eteisen ovelta aukeaa olohuoneen kautta kaunis metsänäkymä. Olohuone on selvästi asunnon sydän ja kattoikkunarivistö tuo valoa koko tilaan.

Muutokset

Huomio kiinnittyy heti massiiviseen punatiilitakkaan, joka on talon keskellä jatkuen olohuoneesta alakerran ruokailutilaan saakka. Takassa on kaksi tulisijaa, toinen ylä- toinen alakerrassa. Isona pintana punatiili on hallitseva. Suunnitelmassani iso takka slammataan valkoiseksi. Näin koko asuinkerros saadaan raikkaaksi ja ”isommaksi”.

Takan viereen on rakennettu punatiilinen väliseinä rajaamaan olohuonetta ja alakerran ruokailutilaa. Se estää valon kulun ja näkymän ulos luontoon. Seinä tekee tilasta ahtaan ja tunkkaisen. Suunnitelmassani seinä puretaan ja tilalle asennetaan lasiseinä, jonka toimittaa lasitusliike Itä-Helsingin Lasista. Näin kaunis metsämaisema näkyy aina keittiöön asti.

Keittiö on alkuperäisessä kunnossa ja käytetty yksinkertaisesti loppuun. Asukkaat ovat jossain vaiheessa purkaneet KKH ja keittiön väliseinän ja asentaneet kylmäkalusteet ilman seinää. Tällöin KHH puolelle ei jää kunnon työskentelytilaa. Suunnitelmassani seinä rakennetaan uudelleen alkuperäisen piirustuksen mukaan ja kalusteet palautetaan alkuperäisille paikoilleen. Näin molemmille toiminnoille saadaan kunnollinen työskentelytila. Keittiöksi valitaan Topi-Keittiöiden keittiö. Ovet vaihdetaan valkoisiin, rauhallisiin oviin ja tasoksi selkeä harmaa taso. Valinnoilla tiililaattalattiakin rauhoittuu eikä näytä raskaalta. Kaikki kodinkoneet uusitaan, koska ne ovat jo käyttöiältään tiensä päässä. Lopullisessa toteutuksessa asukas halusi maalata keittiön kaapistot valkoisiksi. Tasot ja kodinkoneet vaihdettiin.

Kodinhoitohuoneen puolelle jätetään ikkunan alle taso ilman alakaappeja, jolloin tasoa voi käyttää ompeluun tai vaikka mankeloimiseen.

Sisustuksessa keittiön ja ruokailutilan lattialle lainaamme kauniit pellavasta ja villasta kudotut Linida Oy:n käsinkudotut matot. Ruokailuryhmän pöytä säilytetään, mutta lainaamme Hobby Hallin metalliset tuolit keventämään antiikkipöytää. Tuolien päälle laitetaan fuksian ja valkoisen väriset Pore Helsingin huopaistuimet. Pöydällä on Aarikan uusi pöytävalaisin, Iittalan Ultima Thule sarjan tarjoiluvati ja lasit. Takkaa koristaa Aarikan Prinsessa kynttilänjalat.

Olohuoneen kalusteet järjestetään uudelleen. Sohvaryhmä siirtyy lähemmäs takkaa ja ruokaryhmä vaihdetaan sohvaryhmän paikalle. Asukkaan antiikkikalusteet säilytetään. Tilaa jaotellaan tarpeeksi isoilla matoilla. Lilan sävyiset matot ovat struktuuriltaan erilaisia, mutta ne kokoavat sopivasti ison tilan yhtenäiseksi.

Ruokailutilan pöytä on asukkaan oma, tuoleiksi valitsin Kartellin Masters tuolit. Ne ovat kevyet ja modernit. Kaikki valaisimet on Innojokin mallistosta. Korkeaan isoon tilaan on hyvä laittaa useammalta suunnalta tulevaa valoa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme