Mainos
Frendit - kansikuva

Luuletko olevasi Frendit-guru? Uskomattomat faktat hittisarjasta

Supersuosittu Frendit-sarja kätkee sisälleen uskomattomia yksityiskohtia.

Supersuosittu Frendit eli kultaikaansa vuosina 1994–2004. Vaikka sarjan päättymisestä on aikaa jo yli kymmenen vuotta, sarja jaksaa yhä kiinnostaa faneja ja tähtien yhteenpaluuta toivotaan jatkuvasti.

Sarjan kuin omat taskunsa tuntevat superfanitkin voivat silti oppia yhä Frendeistä jotain uutta. 

Mentalfloss-sivusto kokosi sarjasta 25 erikoista faktaa, jota moni katsoja ei takuulla tiedä.

1. Frendit oli alunperin nimeltään Insomnia Café – muun muassa.

Sarjan luojat David Crane ja Marta Kauffman kirjoittivat 90-luvulla 7-sivuisen ehdotuksen Insomnia Café -nimisestä tv-sarjasta. Sarjan nimen lisäksi ohjelman juonikuviot poikkesivat melkoisesti sittemmin tutuksi tulleesta sarjasta. Ross ja Rachel eivät esimerkiksi olleet suhteineen sarjan keskiössä, vaan Joey ja Monica olivat rakastavasia. NBC-kanavan ostettua pilotin ohjelman nimeksi tuli Friends Like Us. Kanavan pomo Warren Littlefield keksi sarjalle vielä uuden nimen, Across the Hall. Siihen mennessä kun kuvaukset alkoivat, nimeksi olikin jo vaihdettu Six of One.

Kun sarjan ensi-ilta vuonna 1994 lopulta koitti, oli nimenä vihdoin ja viimein lopullinen, yksinkertaisen tehokas Frendit. 

2. Näyttelijäkaarti olisi voinut näyttää hyvin erilaiselta

Kun päärooleja oli sarjassa tarjolla peräti kuusi, on selvää, että niihin oli tyrkyllä useita tähtiä. Phoeben roolia havittelivat muun muassa Kathy Griffin ja Jane Lynch, jotka ystävystyivät tavattuaan koekuvauksissa.

Chandlerin rooliin hakivat ennen Matthew Perryä muun muassa Jon Favreau ja Miehen puolikkaista tuttu Jon Cryer. Vielä valituksi tultuaankin Perry meinasi jäädä paitsi Frendeistä, sillä hän oli mukana myös toisessa pilotissa, LAX 2194 -sarjassa, joka kertoi avaruusolioden laukkuja käsittelevistä lentokenttätyöntekijöistä. Kyseinen sarja kuitenkin lopetettiin heti alkuunsa, ja Perrystä tuli kuin tulikin yksi Frendeistä. 

Myös Rachelin rooli oli vaakalaudalla. Tuohon aikaan Courteney Cox oli kuusikosta tunnetuin, ja tuottajat kaavailivatkin häntä aluksi Rachelin rooliin. Cox kuitenkin pyysi saada esittää mieluummin Monicaa, koska piti tämän vahvasta luonteesta.

3. Rossin rooli kirjoitettiin varta varten David Schwimmerille

Frendien vastaava tuottaja Kevin Bright oli työskennellyt Schwimmerin kanssa aiemmin, joten käsikirjoittajat kehittivät Rossin hahmoa jo valmiiksi Schwimmerin äänelle sopivaksi. Schwimmeristä tuli kuin tulikin ensimmäinen sarjaan kiinnitetty näyttelijä, vaikka myös muun muassa Will & Grace -sarjasta tuttu Eric McCormack pyrki rooliin.

4. Sarjan alkutunnus kuvattiin Warner Brosin studiolla – ei Gramercy-puistossa tai Keskuspuistossa

Moni katsoja saattaa luulla sarjan alkutunnuksessa näkyvää suihkulähdettä Keskuspuiston kuuluisaksi Pulitzer Fountain -suihkulähteeksi, mutta todellisuudessa kyseessä on vain Warner Brosin studiolle rakennettu lavaste.

5. Näyttelijät kävivät yhdessä Las Vegasissa ennen sarjan alkamista

90-luvun lopussa useita Frendit-jaksoja ohjannut James Burrows lennätti kaikki kuusi näyttelijää Vegasiin, koska hänellä oli erityinen tunne sarjasta. Heidän illastaessaan Caesar’s Palacessa hän kehotti kaikkia nauttimaan hetkestä, sillä se tulisi olemaan heidän viimeinen hetkensä tuntemattomina kasvoina.

Frendit palasivat Vegasiin myös sarjassa viidennellä kaudella, jolloin Ross ja Rachel päätyivät menemään siellä umpihumalassa naimisiin.

6. Lisa Kudrow vihasi kitaransoittoa aluksi

Phoebe on sarjassa on innokas trubaduuri, mutta häntä esittävä Lisa Kudrow vihasi kitaransoittoa aluksi. Nainen on kertonut yrittäneensä jopa ehdottaa tuotannolle bongo-rumpuja kitaran tilalle ja hänelle hankittiin avuksi myös kitaransoitonopettaja. Kudrow oppi vain muutaman soinnun, ja ilmoitti sitten, että sen enempää Phoeben ei pitäisikään osata. Smelly Cat onkin kaikessa kaameudessaan jokseenkin täydellinen sellaisenaan.

7. Yllättävä esine jaksossa

Eräässä Frendit-jaksossa Monicalla on käsissään erilaisiin aivopähkinöihin erikoistunut mental_floss-niminen lehti. Lehden päätyminen sarjaan on Courteney Coxin silloisen aviomiehen David Arquetten ansiota.

– Se oli mielestäni hyvin kiinnostava, joten annoin sen Courteneylle sarjaa varten, mies on kertonut Entertainment Weeklylle.

8. Sarja kuvattiin live-yleisön edessä – cliffhangereita lukuun ottamatta

Yhden 21-minuuttisen Frendit-jakson kuvaaminen kesti tavanomaisesti viitisen tuntia, sillä kohtauksia kuvattiin moneen kertaan ja lavasteita vaihdeltiin tilanteiden edetessä. Tätä kaikkea todisti yleisössä istuvat 300 fania. Suurimpia cliffhangereita kuvattaessa yleisöä ei kuitenkaan otettu mukaan. Tällainen tilanne oli esimerkiksi se, kun Ross neljännen kauden päätösjaksossa sanoo alttarilla Rachelin nimen Emilyn sijaan.

– Sitä emme voineet kuvata yleisön edessä. Syy on yksinkertaisesti se, ettemme halunneet paljastaa kaikkea etukäteen, Jennifer Aniston on sanonut.

9. Monet, muun muassa Lisa Kudrow, uskoivat Chandlerin olevan homo

Kudrow on sanonut yllättyneensä kuultuaan Perryn lukevan ensimmäistä kertaa Chandlerin vuorosanoja, sillä luettuaan itse käsikirjoituksen hän oli pitänyt Chandlerin hahmoa homona – eikä ollut ainoa. Ensimmäisten kausien aikana fanit spekuloivat kiivaasti Chandlerin seksuaalisesta suuntautumisesta. David Crane katkoi huhuilta siivet vuonna 1997 toteamalla, ettei Chandler ole, eikä hänestä tule homoa.

10. Frendit-tähdet olivat ensimmäisiä tv-tähtiä, jotka neuvottelivat palkkioistaan ryhmänä

Ensimmäisellä kaudella kaikki Frendit tienasivat noin 22 000 dollaria jaksolta. Toisella kaudella jokainen sai hieman erisuuruista palkkaa, mutta vuonna 1997 tähdet kieltäytyivät näyttelemästä sarjassa, ellei jokainen saisi 100 000 dollarin korvausta jaksoa kohden. Viimeiseen kauteen mennessä kukin nettosi jo miljoona dollaria jaksolta.

11. Asuntojen numerot vaihtuivat mystisesti

Frendien alkaessa Monica asui asunnossa numero 5 ja Joey ja Chandler majailivat naapurissa asunnossa 4. Myöhemmin tuottajat tajusivat sen olevan ristiriidassa siihen faktaan, että asunnot sijaitsivat kerrostalon yläkerroksissa. Niimpä asunnot muuttuivat numeroiksi 19 ja 20.

12. Phoeben kaksoissisko Ursula debytoi jo ennen Frendejä Hulluna sinuun -sarjassa

Phoeben töksäyttelevä kaksoissisko Ursula nähtiin jo ennen Frendejä Hulluna sinuun -sarjassa erikoisena tarjoilijana. Ursula Buffay nähtiin Frendeissä kaikkiaan kahdeksassa jaksossa. Myös Hulluna sinuun -sarjasta tuttu Helen Hunt vieraili Frendeissä ensimmäisellä kaudella Hulluna sinuun -hahmonaan erehtyen luulemaan Phoebea Ursulaksi. 

13. Lisa Kudrow'n raskaus käsikirjoitettiin sarjaan, Courteney Coxin ei

Kudrow alkoi odottaa Julian-poikaansa vuonna 1997. Hän suhtautui varauksella ajatukseen Phoeben raskaudesta, mutta lopulta Phoebe laitettiinkin synnyttämään kolmoset veljelleen. Viimeisellä kaudella myös Courteney Cox oli raskaana. Sitä ei kuitenkaan käsikirjoitettu sarjaan, sillä sarjassa oli jo tuotu ilmi, etteivät Monica ja Chandler voi saada lapsia. Coxin raskaus päädyttiin siis vain peittämään vaatteiden ja rekvisiitan turvin.

14. Joeyn ulko-oven Magna Doodle -taulu tuotti lisähommaa tuotannolle

Tuotannon vastuulla oli pitää huoli siitä, että Joeyn ovessa olleen Magna Doodle-taulun piirustus vaihtui tasaisin väliajoin. Fanit innostuivat taulun piirustuksista, sillä se näkyi sarjassa tiuhaan – käytännössä aina, kun joku tuli Joeyn ja Chandlerin asuntoon. Piirustuksista yritettiin tuloksetta etsiä salaisia vihjeitä tai piilomerkityksiä.

15. Vegasissa kuvatun jakson alkutunnuksessa jokaisen tähden nimeen lisättiin Arquette

Kuudennen kauden avausjaksossa jokainen näyttelijä sai lisänimen Arquette, sillä se oli ensimmäinen jakso sen jälkeen, kun Courteney Cox oli avioitunut David Arquetten kanssa ja muuttanut sukunimensä Cox-Arquetteksi. Jakson päätteeksi ennen tekijöiden nimiä ruudulle tulee teksti, joka kertoo jakson olleen omistettu Courteneylle ja Davidille, jotka "todellakin menivät naimisiin".

16. Eläinnäyttelijät tuottivat harmaita hiuksia näyttelijöille

Frendit-hahmot rakastivat eläimiä, mutta näyttelijöille karvaturrien kanssa työskentely ei aina ollut helppoa. Lisa Kudrow pelkäsi suuresti Duck-ankkaa, jonka Joey ja Chandler sarjassa hankkivat. Myös Rossin lemmikkiapinasta Marcelista jouduttiin luopumaan, kun sen kanssa kuvatut kohtaukset alkoivat käydä liian työläiksi ja aikaa vieviksi. 

17. Coxin ja Perryn veto

Courteney Cox paljasti kerran Tonight Show'n Jay Lenolle Matthew Perryn kanssa tekemänsä vedon. Kaksikko oli kiistellyt erään repliikin alkuperästä siihen asti, että he olivat tajunneet vetoon liittyvän Judd Nelsonin olleen samaan aikaan läheisessä studiossa, joten he menivät tarkistamaan asian suoraan häneltä. Cox voitti vedon ja lähetyksessä hän soitti kelloa, jolloin Perry ilmestyi kulisseista tuomaan hänelle nenäliinaa. Cox vitsaili Perryllä olevan vielä viitisen kuukautta miesorjuutta suorittamatta.

18. Bruce Willis lahjoitti vierailijapalkkionsa hyväntekeväisyyteen

Syynä oli miehen ja Matthew Perryn välinen veto. Molemmat näyttelivät Koko potti -elokuvassa, ja löivät vetoa sen menestyksestä lippuluukulla. Perry uskoi elokuvan yltävän ykkössijalle avajaisviikonloppunaan, mutta Willis oli eri mieltä. Helmikuussa 2000 elokuva ylsi kuin ylsikin ykköseksi, ja Willis päätyi häviönsä vuoksi lahjoittamaan Frendit-roolistaan saamansa rahat hyväntekeväisyyteen. 

19. Nukkekotijaksossa rekvisiittaosasto joutui askartelemaan peräti kuusi nukketaloa

Eräässä kolmannen kauden jaksossa Phoebe ja Monica kilpailevat nukkekodeillaan. Monicalla on upea perinteinen nukkekoti, Phoebella taas itse askarreltu boheemimpi versio. Rekvisiittaosasto sai huhkia toden teolla kyseistä jaksoa varten, sillä Phoeben nukkekotia, joka muun muassa roihahtaa jaksossa liekkeihin, jouduttiin valmistamaan kuvauksia varten peräti kuusi kappaletta. Ne kyhättiin kokoon käsityönä kolmessa päivässä. 

20. Kohtaus meni pipariksi lasten takia

Eräässä jaksossa Rachel kuulee vahingossa Rossin Ben-pojan ensisanat. Yhdessä kohtauksessa Ross yrittää maanitella poikaansa sanomaan Dada, ja vastassa kuuluisi olla hiljaisuus. Beniä esittänyt lapsitähti kuitenkin vastasi monessa otossa kiltisti Dada, kohtaus jouduttiin ottamaan monta kertaa uudelleen.

21. Matthew Perry kamppaili päihderiippuvuutensa kanssa kuvausten aikana

Chandleria esittävä Matthew Perry kirjautui vuonna 1997 päihdeklinikalle vieroitukseen lääke- ja alkoholiriippuvuutensa vuoksi. Myöhemmin hän kertoi People-lehdelle, ettei kuitenkaan koskaan ollut aineissa töissä. 

– Olin tuskaisen krapulassa. Lopulta asiat menivät niin pahaksi, etten voinut peitellä asiaa ja kaikki tiesivät siitä.

22. Tähdet kerääntyivät yhteen ennen jokaista nauhoitusta

Ennen jokaisen jakson nauhoituksia näyttelijät kokoontuivat yhteen valmistautukseen tulevaa koitosta varten. David Schwimmer pelkäsi tätä hetkeä ennen finaalijakson kuvauksia, koska hän arveli herkistyvänsä.

– Se oli ikään kuin ryhmähali pienessä ringissä juuri ennen kuin menimme yleisön eteen. Sitä hetkeä pelkäsin pitkään etukäteen, koska ajattelin, että kun katsomme toisiamme silmiin ja toivotamme "hyvää show'ta", se olisi viimeinen kerta, kun olisimme siinä pikku ringissämme, mies on sanonut.

23. Jennifer Aniston meinasi jättäytyä pois viimeiseltä kaudelta

Frendien päättyessä Jennifer Aniston oli kiistatta kuusikon kuuluisin jäsen. Hän oli tuolloin myös naimisissa Brad Pittin kanssa. Yhdeksännen kauden jälkeen ilmassa kiersikin huhuja, joiden mukaan Aniston oli vähällä aiheuttaa sarjan ennenaikaisen päättymisen. Vuonna 2004 hän myönsikin haastattelussa pohtineensa noihin aikoihin tiettyjä asioita.

– Halusin lopettaa huipulla, kun ihmiset vielä rakastivat meitä. Mietin myös, kuinka paljon minussa vielä on Rachelia jäljellä, nainen sanoi.

Lopulta hän kuitenkin myöntyi kymmenennelle kaudelle.

24. Central Perk -kahvila on poikinut useita kopioita maailmalla

Frendeissä yksi keskeisimmistä tapahtumapaikoista on Central Perk -kahvila. New Yorkissa sellaista ei oikeasti ole, mutta ainakin Pekingissä ja Liverpoolissa kahvinsa voi nauttia Central Perkin innoittamassa kahvilassa.

Lähde: Mentalfloss

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot