Mainos
Kansi ryhmis

Huippujengin lääkäri paljastaa: Nämä riskit vaanivat kiipeilijöitä

Kevään uutuusohjelma Huippujengi vie kahdeksan suomalaista julkisuuden henkilöä valloittamaan vuorta Perun Andeille.

Mukaan Perun vuorille Huippujengin kanssa lähtee myös kokenut lääkäri Heikki Karinen.

Hän on harrastanut kiipeilyä 80-luvulta saakka ja käynyt muun muassa Mount Everestillä useampaan otteeseen. Yhteensä Karinen on viettänyt elämästään yli kaksi vuotta 5000 metrissä.

Karinen on tehnyt väitöskirjansa vuoristotaudin ennakoimisesta ja ehkäisystä kiipeilyretkikuntien aikana, joten matkassa on asiansa osaava mies.

– Vuoristokiipeilyyn liittyy omat riskinsä. Olemme ydinryhmän kanssa tehneet riskianalyysin ja arvioinnin monen vuoden kokemuksen pohjalta, ja ne asiat mitkä siellä on odotettavissa, on pyritty huomioimaan, Karinen kertoo.

Vuoristokiipeilyyn ehkä tärkeimpänä osana liittyy korkeus, johon ei totu kuin olemalla korkealla.

– Kiipeilijät ovat melkein kaikki ensimmäistä kertaa tällaisissa olosuhteissa. Tärkein asia on sopiva etenemisvauhti sopeutumiskykyyn nähden. Silloin annetaan elimistölle aikaa ja saadaan suljettua aika paljon pois korkean ilmanalan ongelmista, Karinen kuvailee.

Hän korostaa, että kaikkia mukana olijoita ja heidän suorituskykyään seurataan vuorilla jatkuvasti.

Vatsaongelmat suuri riski

Karinen muistuttaa, että korkealla vuorilla pitää olla tarkkana myös auringolta suojautumisen kanssa, koska säteilyvaikutus on korkealla suurempi.

Puhtaan juomaveden saanti pitää olla hoidettuna, sillä usein kiipeilijöillä on vaarana saada erilaisia vatsaongelmia likaisesta vedestä. Vatsaongelmat ja korkeuteen sopeutumattomuus ovatkin yleisimpiä ongelmia vuorikiipeilyssä.

Varsinaisia loukkaantumisiin johtavia riskitekijöitä on vuorilla myös useita.

– Menemme yhdelle suosituimmista kiipeilyalueista Etelä-Amerikassa. Aina välillä siellä joku kompuroi kivikossa ja taittaa nilkkansa. Lumivyöryjä tapahtuu myös, lumi sulaa ja jäätiköt liikkuvat. Sinne voi tulla railoja, jotka saattavat olla lumen peittämiä, Karinen listaa vaarallisempia ongelmia.

– Tämä vuodenaika on sellainen, että niillä seuduilla ei juuri sada lunta ja sää on paras mahdollinen. Vyöryjä ei myöskään tule niin paljoa, Karinen sanoo.

Hän vakuuttaa kuitenkin, että mahdolliset ongelmat on pyritty estämään ennakoivin toimin.

– Lumivyöryistä on aina nähtävissä ennakoivia merkkejä. Ja jäätiköllä liikuttaessa liikutaan köysistönä. Jokainen on aina köyteen kiinnitettynä eli jos astuu vahingossa kohtaan, josta putoaisi, niin ei siinä kovin montaa kymmentä senttiä ehdi pudota, kun köysi jo kiristyy, Karinen kertoo.

Karinen muistuttaa myös, ettei huippujengi ole tavoittamattomissa matkansa aikana ja apua on saatavilla.

– Siellä ei olla missään erämaissa kuitenkaan, vaikka ollaankin vuoristossa, Karinen muistuttaa.

Huippujengi MTV3-kanavalla sunnuntaisin.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot