Mainos
Mainos

Lauri Ylönen listaa uransa kohokohdat

Idolsissa syksyn ajan tuomaroinut Lauri Ylönen on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä musiikkia jo parikymmentä vuotta.

Toisen soololevynsä julkaisun kynnyksellä Lauri Ylönen listasi koko uransa kohokohdat.

– Ensimmäinen keikkani oli yksi tärkeimpiä kokemuksia urallani. Se oli toisella luokalla. Esitimme Europen Final Countdownin koulun luokassa. Soitin kattiloita eli olin rumpali siihen aikaan. Se oli päräyttävä kokemus. Siitä lähti intohimo esiintymistä kohtaan, Lauri kertoo.

Vuosi 1994

Lauri aloitti The Rasmuksen kanssa 90-luvun puolivälin tienoilla.

– Esiinnyimme silloin koulun pikkujouluissa. Soitimme muutaman oman biisin sekä Metallican Master of Puppetsin, Nirvanan Pollyn ja Kummelin Hän mies -biisin. Se oli kova keikka, Lauri muistelee.

Hän nimeää The Rasmuksen uran tärkeäksi vaiheeksi ajan, jolloin bändin jäsenet työskentelivät Oranssi-klubilla.

– Se oli ikään kuin nuorisotalo, jossa oli paljon musatoimintaa. Se toimi myös hostellina ja olimme siellä töissä. Valvoimme yöt, kun sinne tuli reppumatkaajia. Aamulla piti taas jaksaa mennä kouluun. Se oli kiva tukikohta muutaman vuoden ajan, Lauri kertoo.

Vuosi 1995

Oranssi-klubilla The Rasmus tapasi myös Teja Kotilaisen, joka oli bändin managerina pitkään.

– Teimme hänen kanssaan First-nimisen EP:n, jolta löytyy muun muassa Funky Jam -kappale. Se päätyi Radio Mafialle soittoon, ja siitä lähti uramme liikkeelle Suomessa. Musiikkimme oli erilaista, mihin Suomessa oli totuttu.

The Rasmus osallistui Polte-bändikisaan vuonna, jossa se sijoittui kolmanneksi. Idolsissa tuomaroineella Laurilla on siis itselläänkin kokemusta, miltä tuntuu esiintyä muiden arvosteltavana.

– Sain palautetta laulamisesta, että se on vähän epäselvää. "Keskity myös laulamiseen, äläkä vain lavalla pomppimiseen", minulle sanottiin. Jo silloin menin lavalle urheilemaan, Lauri nauraa.

Vuosi 1997

The Rasmus pääsi maistamaan kansainvälisten tähtien elämää, mutta vielä hyvin pienessä mittasuhteessa.

– Meillä oli ensimmäinen keikka Lontoossa ja maksoimme sen omasta pussistamme. Olimme erään Oasis-coverbändin lämppärinä. Himo ulkomaanvalloitusta kohtaan vain kasvoi, vaikka maksoimmekin itsemme kipeiksi reissun takia. Tuntui mahtavalta, kun jengi tajusi meidän sanoitukset, Lauri sanoo.

Vielä ei kuitenkaan ollut maailmanvalloituksen aika, mutta Suomessa The Rasmus alkoi saada yhä enemmän kuuntelijoita.

Vuosi 1999

Bändillä oli käänteentekevä keikka, kun se pääsi lämmittelemään Red Hot Chili Peppersiä Helsingissä.

– Silloin olimme vielä ujoja poikia, emmekä puhuneet bändin miesten kanssa mitään. Samalla lavalla esiintyminen oli kyllä iso juttu, Lauri kertoo.

Vuosi 2001

– Vuosi 2001 oli uran kannalta iso vuosi, koska julkaisimme Into-levyn ja sen myötä F-F-F-Falling-biisin, joka myi moninkertaista platinaa. Silloin musiikkityylikin muuttui. Se suoristui, siitä tuli kulmikkaampaa ja funk-osuus jäi pois. Samana vuonna Aki Hakala tuli bändiin rumpaliksi, Lauri kertoo.

Into-levyn julkaisun jälkeen The Rasmus lyöttäytyi yhteen kahden muun suomalaisen bändin kanssa. The Rasmus, Kwan ja Killer perustivat Dynastyn: kolmen bändin yhteisön.

– Meillä oli studio ja perustimme myös oman levy-yhtiön. Muistan erään hienon päivän, jolloin juhlistimme top 3:sta. Rasmus oli ykkösenä, Kwan kakkosena ja Killer kolmosena. Silloin oltiin niin sanotusti maailman katolla. Dynasty minulla on muistona myös Dynasty-tatska, Lauri kertoo.

Vuosi 2003

The Rasmukselta ilmestyi Dead Letters -albumi, jonka myötä bändi teki kansainvälisen läpimurron.

– Levy on myynyt jo noin 1,8 miljoonaa. Se on itse asiassa kaikkien aikojen myydyin suomalainen albumi. Muistan, kun se meni Saksan ykköseksi ja ajattelin, että nyt lähtee! Siitä saakka olemme kiertäneet ulkomailla, Lauri laskeskelee.

Vuosi 2005

Sen jälkeen bändillä onkin mennyt lujaa. Hide from the sun meni ykköseksi Meksikossa vuonna 2005. Tämän seurauksena bändi valloitti myös Latinalaisen Amerikan.

– Kolusimme Riot ja muut. Oli ihan fantastista, kun lattariyleisö otti meidät omakseen, Lauri muistelee.

Laurin henkilökohtainen suosikkimuisto uran varrelta on kuitenkin se, kun The Rasmuksella oli kolme keikkaa Metallican kanssa Etelä-Afrikassa vuonna 2005.

– Oli levotonta, että yhtäkkiä vietimme aikaa heidän kanssaan, Lauri intoilee vieläkin.

Vuosi 2007

Koko maailman tietoisuuteen noussut bändi ei jäänyt huomaamatta myöskään musiikin ammattilaisilta. Vuonna 2007 The Rasmus saikin ainutkertaisen mahdollisuuden tehdä levyn tuottaja, lauluntekijä Desmond Childin kanssa.

– Desmond on oman elämäni sankari. Hän on säveltänyt muun muassa Bon Joville ja Alice Cooperille. Hän otti minuun yhteyttä sähköpostitse. Ajattelin, ettei tämä voi olla totta. Teimme hänen kanssaan Black Roses -levyn kokonaan. Lensimme Desmondin helikopterilla Folegandros-nimiselle saarelle Kreikkaan kirjoittamaan ja säveltämään biisejä. Siitä lähdimme äänittämään levyä Los Angelesiin. Siinä oli isoa Amerikan meininkiä. Oli mieletöntä asua Desmondin linnassa äänitysten ajan, Lauri miettii.

Vuosi 2009

The Rasmus on tehnyt useita ikimuistoisia keikkoja, joita bändin jäsenet muistelevat lämmöllä usein vielä nykyäänkin.Vuonna 2009 The Rasmus esiintyi muun muassa Mexico Cityssä, jossa bändi valloitti 120 000 ihmistä vetävän stadionin.

Vuosi 2011

Vuoteen 2011 asti Lauri oli tunnettu The Rasmuksen keulahahmona, mutta ensimmäinen soololevy New World mahdollisti Laurille uudet tuulet musiikkialalla.

– Se oli iso irtiotto Rasmuksesta ja minua jännitti tehdä se. En ole täysin kahlinnut itseäni Rasmukseen vaan voin tehdä eri tyylistä musaa omiin nimiini, Lauri kertoo ylpeänä.

Vuosi 2013

– Viime kesänä meillä oli yksi jättikeikka Volgogradissa Venäjällä. Keikalla oli 200 000 ihmistä ja olimme tapahtuman pääesiintyjiä. Se oli aika hurjaa, Lauri kertoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme