Mainos
Mainos
laurintalot_kansikuva
Mainos

Oletko muuttamassa unelmiesi omakotitaloon? Muista nämä asiat

Poimi vinkit siihen, mitä kaikkea omakotitaloon muuttaessa tulisi ottaa huomioon!

Omakotitaloon muuttaessa uusien asukkaiden tulee huolehtia useista tärkeistä järjestelyistä, jotta muutto sujuisi mahdollisimman sutjakasti ja uuteen kotiin asettuminen kävisi vaivattomasti. Vattenfall kokosi yhteen tärkeimmät sopimusasiat, jotka on syytä hoitaa ennen muuttoa omakotitaloon.

Elastinen kannustaa: Kodin energiatehokkuuteen kannattaa perehtyä

Suomalaismuusikko Elastinen on ollut viime aikoina erityisen paljon tekemisissä omakotitaloasumiseen liittyvien käytännön asioiden kanssa, sillä hän muutti vastikään Laurin talot -sarjassa valmistuneeseen, uuteen omakotitaloon. Elastisen uuteen kotiin asennettiin Vattenfallin nykyaikainen EnergyWatch-energiankulutusmittari, jonka avulla energiankulutuksen seuraaminen on äärettömän helppoa.

– Uuteen taloon muuttaneena energiankulutus kiinnostaa, Elastinen toteaa.

– Varmaan kaikki, jotka omakotitalossa asuu, haaveilee siitä, että pystyisi seuraamaan tarkasti, kuinka paljon talo kuluttaa, Elastinen jatkaa.

Katso videolta, millaista hyödyllistä tietoa EnergyWatch paljasti Elastisen uudesta kodista!

Katsomo-video ei ole saatavilla


Muista nämä sopimusasiat muuttaessasi:

1. Solmi sähkösopimus

Kun edessä on muutto omakotitaloon, on ensisijaisen tärkeää hoitaa tulevan kodin sähkösopimus kuntoon. Mikäli mahdollista, sähkösopimus kannattaa solmia jo kolme kuukautta ennen muuttoa, jos uusi osoite on tiedossa.

Myös vanhan sähkösopimuksen voi irtisanoa samassa yhteydessä, kun solmitaan uusi sopimus. Mikäli vanhan kodin sähkösopimus on määräaikainen, se raukeaa aina muuttoon. 

Jos kiire kuitenkin yllättää, asiasta ei kannata ottaa stressiä, sillä sähkösopimuksen voi solmia helposti ja vaivattomasti kahdella eri tavalla. Myös vanhan sähkösopimuksen voi irtisanoa samassa yhteydessä.

2. Tee ilmoitus vesilaitokselle

Jos edellinen koti on ollut omakotitalo, muutosta uuteen kotiin tulee tehdä ilmoitus vesilaitokselle. Ilmoitusta varten uuden kodin vesimittarista tulee kirjata heti ylös lukema, jotta laskutus menee uudessa kodissa oikein.

3. Solmi jätesopimus

Uusi omakotitaloasuja tarvitsee myös jätesopimuksen. Useimmat sivustot tarjoavat avuksi laskurin, jolla voidaan arvioida, kuinka iso jäteastia tarvitaan ja kuinka usein se täytyy tyhjentää.

4. Hoida internet-yhteys kuntoon

Uuteen kotiin on hyvä jo hyvissä ajoin hoitaa toimiva internet-yhteys. Asian voi järjestää siirtämällä vanhan yhteyden uuteen kotiin tai hankkimalla kokonaan uuden.

5. Ota kotivakuutus

Kotivakuutus on tärkeä turva etenkin omakotitalossa, sillä koko talo on syytä vakuuttaa mahdollisten vahinkojen varalta. Huomioi niin ikään se, että sinulla on voimassaoleva kotivakuutus myös muuton aikana.

6. Lasten koulu tai päivähoito 

Jos lapsia muuttaa mukanasi, irtisano nykyiset koulu- ja päiväkotipaikat. Muista huolehtia myös uudet paikat uudelta asuinalueelta.

Sähkösopimus on helppo solmia

Sähkösopimuksen solmiminen on helppoa. Vattenfallin kanssa asioidessa riittää, että solmitaan uusi sähkösopimus – Vattenfall hoitaa asiakkaidensa puolesta vanhan sopimuksen katkaisun ja ilmoituksen verkkoyhtiölle.

1. Verkossa
Sähkösopimuksen voi solmia verkkopalvelussa, jos muuttoon on yli 4 päivää. Muussa tapauksessa muuttoon liittyvät sopimukset on syytä hoitaa puhelimitse.

2. Puhelimitse
Myös puhelimitse sähkösopimuksen solmiminen on vaivatonta. Vattenfall palvelee asiakkaita numerossa 0800 177 733 arkisin klo 9–18 ja puhelu on maksuton. Mikäli sähkösopimuksen solmiminen on jäänyt viime tinkaan, kannattaa sähkösopimus solmia puhelimitse, jotta se tulisi voimaan mahdollisimman joutuisasti. Sopimuksen pikakytkentä vie tapauskohtaisesti aikaa 1–2 päivää.

Hoida lämmitysasiat kuntoon hyvissä ajoin

Muuttoilmoituksen voi tehdä Suomessa aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa. Heti ilmoituksen teon jälkeen tulevan omakotitaloasujan on syytä huolehtia myös uuden sähkö-, öljy- tai kaukolämpötoimitussopimuksen solmimisesta. Jos uuteen kotiin muutetaan omakotitalosta, jää entisten asukkaiden harteille myös vanhojen sopimusten irtisanominen.

Kiinnitä huomio uusien kodinkoneiden energiankulutukseen

Etenkin, jos omakotitaloon muutetaan kerros- tai rivitalosta, saattaa sähkölasku kasvaa muuttuneen asumismuodon – ja usein lisääntyvän tilan – vuoksi. Uusia kodinkoneita hankittaessa onkin syytä kiinnittää huomio niiden energialuokkiin sekä kulutukseen, sillä laitteiden sähkönkulutuksessa voi olla merkittäviäkin eroja.

Laitteen energialuokitus paljastaa, kuinka paljon sähköä se tarvitsee toimiakseen. Sähkönkulutus ilmoitetaan niin kutsuttuna energialuokkana, joka voi olla A, B, C, D, E, F tai G. Kodinkoneen energialuokka merkitään usein selkeällä tarralla. Kun uudet kodinkoneet valitsee silmällä pitäen niiden sähkönkulutusta, voi parhaimmillaan säästää mukavasti sähkölaskussa. Kodin yleisimmät sähkösyöpöt ovat lattialämmitys, sähkösauna, lämminvesivaraaja sekä ilmanvaihto.

Ota selvää aurinkopaneeleista ja ilmalämpöpumpusta

Omakotitaloon muuttaessa kannattaa harkita myös aurinkopaneelien sekä ilmalämpöpumpun hankintaa. Aurinkopaneelien avulla voi tuottaa omavaraisesti sähköä ja pienentää samalla omaa hiilijalanjälkeä. Ilmalämpöpumpun avulla voi vuorostaan säästää rahaa lämmityskaudella ja lisätä omaa asumismukavuutta kesähelteillä. Tutustu aurinkopaneeleihin täällä ja ilmalämpöpumppuihin täällä!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme