Mainos
Mainos
laurintalot_kansikuva
Mainos

Valitse turvallisempi ja helpompi arki – älykoti parantaa elämänlaatua

Nykyaikainen älykoti tarjoaa mahdollisuuksia, joista ei osattu vielä vuosikymmeniä sitten edes unelmoida. Parhaimmillaan nykyaikainen älykoti on entistä energiatehokkaampi, turvallisempi ja mukavampi paikka asua.

– Älykoti on tänä päivänä hyvin laaja käsite, johon liittyy erityisen kiinteästi turvallisuus. Lisäksi älykodit ovat erityisen energiatehokkaita, eli myös ympäristö kiittää, kun omaan kotiin valitsee älykkäitä ratkaisuja, älyratkaisujen ohjelmapäällikkö Anu Pulkkinen Vattenfallilta kertoo.

Myös asumismukavuus on tärkeässä roolissa älykodeissa, sillä vähitellen ollaan menossa kohti koko kodin yhtenäistä ohjausjärjestelmää. Jo tänä päivänä nykyaikaisten järjestelmien kautta on mahdollista ohjata erilaisia kodin laitteita pistorasioista ilmankosteusmittareihin ja ilmalämpöpumppuihin – televisiota ja keittiön tai kylpyhuoneen kodinkoneita unohtamatta.

Tarjolla entistä turvallisempi koti

Uudenlaisten älykoti-ratkaisujen avulla voidaan varmistua siitä, että koti on turvassa – ja perheenjäsenet voivat elää entistä turvallisempaa arkea.

– Turvallisuuden korostuminen merkitsee sitä, että kodin laitteita kuten silitysrautoja tai valaisimia pystytään kytkemään pois päältä myös kodin ulkopuolelta. Älykodissa asuvan ei tarvitse miettiä sitä, että jäikö jokin sähkölaite päälle, kun aamulla lähti kiireessä töihin, Pulkkinen toteaa.

Käytännössä älyratkaisut toteutetaan erilaisten sensorien avulla. Sensoreita vuorostaan hallinnoidaan muun muassa älylaitteisiin ladattavien sovellusten avulla. Älykäs koti tekee parhaimmillaan jokaisen perheenjäsenen arjesta turvallisempaa – ikään katsomatta.

– Sensoreiden avulla voi esimerkiksi päätellä, onko vanhuksien kotona liikettä tai ohjata älypistorasioiden avulla lasten pelaamisaikaa, Pulkkinen listaa.

Oma koti on monelle suomalaiselle se elämän suurin sijoitus, ja tästä syystä kodista onkin syytä pitää erityisen hyvää huolta. Älykodin hyvinvoinnista voidaan huolehtia samalla tavalla kuin huolehditaan omasta terveydestä.

– Tietyssä lämpötilassa ja kosteudessa homeen riski alkaa kasvamaan. Älykkäät kosteusmittarit voivat ilmoittaa, jos talon kosteusarvot lähentelevät riskiarvoja ja täten voi välttyä parhaimmillaan homevauriolta. Älyratkaisuina kosteusmittarit ovat erityisen hyödyllisiä mökeillä, sillä esimerkiksi talvella voi helposti tarkistaa, että ei olla riskirajoilla, Pulkkinen kertoo.

Älykäs koti säästää energiaa

Nykyaikaisessa kodissa myös energia-asiat ovat tärkeässä roolissa. Käytännössä tämä merkitsee muun muassa sitä, että asiakas voi älykodin energiankulutusmittarin avulla paikantaa helposti pahimmat sähkösyöpöt. Nykyaikainen järjestelmä seuraa myös sitä, että syntyykö kodin energiankulutuksessa yllättäviä poikkeamia.

– Älykodissa voi seurata, kuinka paljon yksittäiset laitteet kuluttavat energiaa ja tätä kautta löytyvät usein myös ne koko kodin pahimmat sähkösyöpötkin, Pulkkinen kertoo.

Älykoti voi myös muistuttaa, milloin esimerkiksi ilmalämpöpumpun tai liesituulettimen ja ilmanvaihtokoneen suodattimet olisi syytä vaihtaa, jotta laitteet toimisivat mahdollisimman energiatehokkaasti. Parhaimmillaan suodattimien oikea-aikainen vaihto vaikuttaa positiivisesti sekä kodin ilmanlaatuun että energiankulutukseen ja asumismukavuuteen.

– Tänä päivänä on helppo säästää energiaa, kun ohjauksia ja hälytyksiä voi tehdä niin yksinkertaisesti. Monia kodin sähkölaitteita kuten pistorasioita voi myös automatisoida, esimerkiksi Vattenfallin Smart Plugin avulla, ja tällöin voi olla varma siitä, että sähkölaitteet eivät ole päällä silloin, kun niitä ei tarvita, Pulkkinen summaa.

 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme