Mainos
Mainos
laurintalot_kansikuva
Mainos

"Yksi tulevaisuuden energiamuodoista" – jokainen suomalainen voi ostaa kotiinsa aurinkosähköä

Tänä päivänä jokainen suomalainen voi itse valita, millä tavalla tuotetulla sähköllä haluaa kotinsa toimivan. Näiden vaihtoehtojen joukosta on mahdollista valita aurinkosähkö, jossa moni asiantuntija näkee valtavasti potentiaalia etenkin tuotantotavan ekologisuuden vuoksi.

– Aurinkosähkö tarkoittaa kaikkea sähköä, joka on tuotettu aurinkopaneeleilla – vaikkapa isoissa aurinkovoimaloissa tai omakotitalojen katoilla. Aurinkosähkö on yksi tulevaisuuden energiamuodoista ja sen markkinat ovat kasvussa eri puolilla maailmaa, Vattenfallin asiantuntija Outi Raulas kertoo.

Aurinkosähköä ilman omia aurinkopaneeleja

Käytännössä aurinkosähköä voidaan saada kahdella tavalla: sitä voidaan saada oman talon katolta aurinkopaneeleista tai sähköyhtiön kautta. Jokainen suomalainen voi siis valita sähkösopimusta tehdessään aurinkosähkön, vaikka oman kodin katolla ei olisikaan aurinkopaneeleja.

– Tämä on mahdollista yksinkertaisesti siten, että valitsee sähkösopimuksen, jonka tuotantomuotona on aurinko. Vattenfallin aurinkosähkösopimus on nimeltään Täysaurinko-sopimus, Raulas neuvoo.

Täysaurinko-sopimuksen tekeminen merkitsee sitä, että Vattenfall sitoutuu ostamaan asiakkaan vuoden aikana kuluttaman sähkön määrän verran aurinkovoimaloissa tuotettua sähköä. Valitsemalla omaan käyttöönsä tietyn energiamuodon voi siis vaikuttaa siihen, mitä energiamuotoja sähköyhtiöt tarjoavat myös jatkossa.

Moni energia-alan asiantuntija suosittelee aurinkosähkön valitsemista siksi, että se on erityisen ekologinen energiamuoto. Mikäli valitsee käyttöönsä aurinkosähkön, pienentää samalla omaa hiilijalanjälkeään.

– Auringossa on käytännössä ehtymätön energia, eli sitä ei tarvitse miettiä, että kuluttaisimme tämän energiamuodon loppuun, Raulas toteaa.

Omavaraisuutta omilla aurinkopaneeleilla

Esimerkiksi omakotitaloihin voidaan Suomessa asentaa aurinkopaneeleja, jotka keräävät energiaa talon omiin tarpeisiin. Käytännössä paneelit toimivat niin, että ne tuottavat sähköä silloin, kun aurinko paistaa. Koska Suomen talvi on pimeä, aurinkosähkön tuotto on täällä parhaimmillaan maaliskuun alusta lokakuun loppuun.

– Aurinkosähkön tuotto alkaa selvästi nousemaan jo maaliskuun alussa, eli hyvin viileänäkin aikana omista aurinkopaneeleista on hyötyä, Raulas toteaa.

Omilla paneeleilla tuotettu aurinkosähkö ei riitä Suomessa omakotitalon ainoaksi, ympärivuotiseksi sähköntuotantomuodoksi, mutta omista aurinkopaneeleista voi saada kesällä riittävästi sähköä kodin tai mökin tarpeisiin.

– Keskimäärin 20–30 prosenttia omakotitalon vuotuisesta kulutuksesta voidaan korvata aurinkopaneeleilla, Raulas tarkentaa.

Mikäli tavoitteena on tehdä erityisen ekologisia valintoja arjessa, voi omakotitalossa tehdä vaikkapa niin, että asennuttaa kotiinsa aurinkopaneelit ja tekee lisäksi aurinkosähkösopimuksen.

– Aurinkosähkön käyttö on ekoteko, joka maksaa itsensä takaisin. Suomessa paneelit myös kestävät erityisen hyvin, sillä meidän ilmastomme on viileä, eikä kuumuus rasita paneeleja turhaan, Raulas toteaa.

Omalle katolleen aurinkopaneeleja pääsee kokeilemaan Vattenfallin Aurinkopaneelilaskurilla, joka näyttää, kuinka monta paneelia omaan kotiin sopisi ja arvioi näiden kustannuksen.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme