Mainos
Mainos
Roba_logo_kansi

Roba-ohjaaja: Näin tosielämän tapaukset näkyvät Robassa

Roban ohjaaja Joona Tena kertoo, että monilla sarjan kohtauksilla on esikuva elävässä elämässä.

Poliisisarja Robassa saadaa maanantaisin todistaa toinen toistaan piinaavampia tapahtumia, kun poliiseja koetellaan uhkaavissa tilanteissa.

Roban ohjaaja Joona Tena kertoo, etteivät rajut kohtaukset ole poikineet palautetulvaa.

– Ainakaan itse en ole saanut mitään negatiivista palautetta. Hieman rajumpaan suuntaanhan tapahtumia on tällä kakkoskaudella viety, koska tuntuu siltä, että uutisten kautta katsojan kohtaama maailmakin on piirun verran rajumpi kuin viitisen vuotta sitten, Tena kertoo. 

– Ajattelen asian kuitenkin niin, että jos tarina on aito ja sen toteuttaa rehellisesti oman etiikkansa mukaan, ei kritiikkiä tarvitse pelätä.

Monet Robassa nähtävät kohtaukset ovatkin saaneet innoituksensa oikeasta elämästä. Tena ja käsikirjoittaja Timo Varpio tapasivat kautta luodessaan oikeita poliiseja ja saivat kuulla tilanteita todellisesta maailmasta.

–Joillakin henkilöillä on esikuvia, ja monet rikokset ovat jollain lailla tositapauksia – eivät tietystikään kaikki juuri Helsingistä. Elementtejä on kuitenkin yhdistelty monesta eri keissistä. Toisaalta esimerkiksi järjestyshäiriöt ja kaljavarkaudet ovat poliisille niin arkipäivää, etteivät itse rikokset yhdisty mihinkään yksittäiseen todelliseen tapaukseen sen tarkemmin.

Sarjassa on pyritty luomaan poliisin arjesta aito kuva ja tapahtumista uskottavia. 

– Dokumenttia emme suinkaan ole pyrkineet tekemään. Todellisuutta on harkitusti mukana uskottavuuden vuoksi. Esimerkiksi Helsingin poliisilla on todellisuudessakin operaatio "Tuhlaajapoika", jolla haetaan tehoiskuna etsintäkuulutettuja, ja tällaisella on isompi draamallinen merkitys Robassakin. Mutta senkin tarkoitus on luoda kehykset meidän kertomallemme tarinalle, ei esitellä tätä itse poliisioperaatiota.

Vaikka tosimaailma on antanut ideoita kohtauksiin, Robassa ne kehkeytyvät lopulta omanlaisikseen tarinoiksi.

– Jos jokin tarina olisikin liian yksi yhteen jonkin yleisesti tunnetun rikostapauksen kanssa, tuon ohjauksellisesti siihen visuaalisia viitteitä jostain muualta. En halua ohjaustöilläni kopioida todellista maailmaa, vaan kommentoida todellisuuttamme ja ottaa kantaa sen tapahtumiin. Tarinat kehittyvät omaan suuntaansa siinä omassa fiktiivisessä Roba-todellisuudessaan.

Vaikka työpäivä olisi kulunut ahdistavaa perhesurmakohtausta kuvaten, tapahtumat eivät seuraa miestä kotiin.

– Tapahtumat eivät jää kummittelemaan mieleen, jollei kuvauksissa ole sitten sattunut jotain yllättävää tai katastrofaalista. Pikemminkin hurja tai vaikea sisältö saattaa kummitella unissa ennen kuvauksia, kun suunnittelen kohtausta ja pyörittelen sitä mielessäni satoja kertoja erilaisilla tunnelmilla, näyttelijöiden ja kameran erilaisilla liikkeillä, useista eri kuvakulmista.

Roba MTV3-kanavalla maanantaisin kello 21

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme