Mainos
Mainos
Mainos

Työ on huippukokille kaikki kaikessa: "En ole valmis luovuttamaan!"

Ravintola Bröd Punavuoren keittiöpäällikkö Jarmo Pihkala on työlleen omistautunut huippukokki, joka kokee, että asiakaspalvelun suhteen on tärkeää olla kokin työssä erityisen valveutunut. Pihkala pyrkii itse aina keskustelemaan asiakkaiden kanssa kasvotusten, mikäli salista kuuluu keittiöön saakka palautetta.

– Asiakaspalaute on todella tärkeää. Juttelen mielelläni ihmisten kanssa ja haen sitä palautetta, koska yhdessä asiakkaan kanssa me kehitämme toimintaa. Tärkeintä on vastata asiakkaan huutoon ja tarjota sitä, mitä asiakas haluaa, hän summaa.

"Parhaat ideani syntyvät junassa"

Sydämellään keittiötä johtavalle Pihkalalle ruoka on sekä työ että elämäntapa. Tästä syystä rajaa työn ja vapaa-ajan välillä on joskus vaikea vetää. Keittiössä päivänsä viettävä huippukokki on kuitenkin oppinut, että parhaat oivallukset uusien ruokalajien ja uudistusten suhteen syntyvät jossain aivan muualla kuin ravintolan keittiössä.

– Parhaat ideani syntyvät junassa. Saatan työmatkalla saada mitä ihmeellisempiä ideoita. Silloin ajatukset lähtevät juoksemaan. Näistä aihioista sitten vähitellen jalostan ajatuksia eteenpäin, Pihkala toteaa.

Viimeisin esimerkki junassa mielen vallanneesta ideasta on Ravintola Seurahuoneen 100-vuotisjuhlissa tarjotun alkuruoan keksiminen. Juhliin ruokalistan suunnittelivat Pihkalan kanssa yhdessä arvostetut Henrik Poulsen, Kristian Vuojärvi sekä Mika Gröndahl. Matkalla menun suunnittelua koskevaan palaveriin Pihkala mietti päätään puhki sen suhteen, millaisen ruokalajin hän valmistaisi juhliin.

– Minulla oli epätoivoinen tilanne junassa, koska en yhtään tiennyt, mitä valmistaisin toiseksi alkuruoaksi. Yhtäkkiä mieleeni lipui ajatus siitä, että tekisin kampasimpukasta, tyrnimarjoista, kukkakaalista ja rapeasta leivästä kokonaisuuden, Pihkala muistelee.

– Annokseni äänestettiin lopulta sen illan parhaaksi ruoaksi, hän nauraa.

"Tässä työssä täytyy olla ajan hermolla"

Eri sesonkien raaka-aineet ovat huippukokille tukipilareita, joiden varaan ruokalistoja rakennetaan vuodenaikojen mukaan. Myös etenkin Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Välimeren alueella jyllääviä ruokatrendejä on seurattava tarkasti, mikäli haluaa pysyä ruokatrendien aallonharjalla.

– Tässä työssä täytyy olla ajan hermolla, Pihkala toteaa.

Pihkala myöntää, että työ kokkina vaatii paljon yrittäjähenkisyyttä.

– Joskus mietin itsekin, että mistä tämä kaikki virta tulee, mutta kai se on se, että rakkaus omaa työtä kohtaan on vahvaa. En ole valmis luovuttamaan missään vaiheessa. Minulla on kohta 58 vuotta ikää, mutta edelleen niitä ideoita vaan tulee ja tulee. Minulla on vielä paljon annettavaa, Pihkala toteaa.

Ravintola Bröd Punavuori kuuluu Restelin ravintoloihin.

Suomen lapsellisin ruokalista nähdään MTV3-kanavalla alkaen sunnuntaina 26.6. kello 18.25.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme