Mainos
Mainos
Mainos

Lapset suunnittelivat oman ruokalistan ravintoloihin – lopputuloksena huikeita annoksia

Sunnuntaina 29.5. starttaavan Suomen lapsellisin ruokalista -ohjelman taustalla on ajatus siitä, että lapset suunnittelisivat itse ruokalistan ihan oikeisiin, suomalaisiin ravintoloihin. Kunnianhimoiseen projektiin lähti innolla mukaan hotelli- ja ravintola-alan palveluyritys, Restel. Lasten suunnittelema ruokalista otetaan pian käyttöön useimmissa Restelin ravintoloissa ympäri Suomea.

Projekti lasten suunnittelemasta ruokalistasta, Suomen lapsellisimmasta ruokalistasta, lähti vauhtiin viiden suomalaisen Pikkuyrittäjän, Hillan, Sanjan, Sakarin, Jeminan ja Santerin ensimmäisestä tapaamisesta Restelin toimitusjohtajan, Mikael Backmanin kanssa. Lapset ottivat innolla saamansa haasteen vastaan ja annosten suunnittelu sai alkaa!

– Saimme Restelin toimitusjohtajalta tehtävän, että me saamme suunnitella lapsille uuden ruokalistan, 11-vuotias Hilla Vantaalta hihkuu.

"Lapset ovat tässä oikeasti päätäntävallassa"

Lapsia kohti kunnianhimoista tavoitetta johdattaa juontajana tunnettu, ohjelmassa mentorina toimiva Jussi Heikelä. Heikelä huomauttaa, että lapset ihan oikeasti suunnittelevat itse ruokalajit tulevaan ruokalistaan, eivätkä aikuiset ole projektissa katkaisemassa siipiä lasten luovilta ajatuksilta.

– Lapset ovat tässä oikeasti päätäntävallassa ja vastuussa siitä, että saavat listan laadittua. Heillä on eräänlainen tulospaine, Heikelä toteaa.

Suomen lapsellisin ruokalista muotoutuu vähitellen ohjelman edetessä. Lopputulokseen jo etukäteen tutustunut Backman on haltioissaan siitä, kuinka luovia lapset ovat saadessaan vapaat kädet.

– Näin juuri itse ensimmäistä kertaa lasten suunnittelemat annokset – ja kyllä ne ovat ihan riittävän hulluja! Ainoastaan lapsi voi keksiä jotain niin luovaa, kuin mitä tämän projektin lopputuloksena on syntynyt, Backman hehkuttaa.

Ei liene yllätys, että kun lapsille antaa vapaat kädet suunnitella ruokalajeja, ei vitseiltä voida välttyä. Yksi Suomen lapsellisimman ruokalistan erikoisuuksista on ruokalaji, joka kantaa nimeä "keltaisen apinan sekoilu".

Batmanin muotoisia ristikkoperunoita

Lopulliseen ruokalistaan löytävät ohjelman edetessä tiensä muun muassa nakkipiilot, joiden sisälle on jo valmiiksi pursotettu ketsuppia. Annokseen kuuluvat myös ristikkoperunat, joiden varalle lapsilla oli suunnitteluvaiheessa kunnianhimoisia tavoitteita.

– Niiden piti olla Batmanin muotoisia, mutta se ei oikein toteutunut, 11-vuotias Hilla Vantaalta kertoo.

Suomen lapsellisin ruokalista ei suinkaan ole samalla Suomen epäterveellisin ruokalista, vaikka lapset ovatkin tunnetusti herkkujen perään. Jo suunnitteluvaiheen alusta saakka lapsilla oli tavoitteena valita ruokalajeihin myös terveellisiä raaka-aineita. Tämän ajatuksen myötä nakkipiilojenkin rinnalle valikoitui ranskalaisten sijaan terveellisempiä porkkanasipsejä.

– Ne ovat sipsejä vähän terveellisempiä – ja toivotaan, että joku niiden kautta oppii tykkäämään porkkanasta! 12-vuotias kajaanilainen Santeri toteaa.

Sen lisäksi, että projektin lopputuloksena syntyy Suomen lapsellisin ruokalista, saivat lapset sen myötä ainutlaatuisia kokemuksia. Etenkin ajatus siitä, että hassuimmatkin ajatukset voi päästä joskus ihan oikeasti toteuttamaan, kiehtoi lapsia.

– Mielestäni parasta oli se, että sai keksiä kaikkea hullua – ja lopulta sen kaiken sai vielä toteuttaa, kuten puolen metrin burgerin, 10-vuotias Jemina Helsingistä nauraa.

Suomen lapsellisin ruokalista nähdään MTV3-kanavalla alkaen sunnuntaina 29.5. kello 18.25.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme