Mainos
Mainos

Linnan juhlien vieraslistaa kritisoidaan – Jenni Haukio otti kantaa somessa: "Mikä sinusta olisi oikea ja hyvä periaate?"

Jenni Haukio osallistui keskusteluun Linnan juhlien vieraskattauksesta Facebookissa. 

Linnan juhlien tämän vuoden vieraskattaus puhuttaa edelleen. Sosiaalisessa mediassa on kommentoitu muun muassa urheilijoiden runsaslukuisuutta ja kulttuurialan ihmisten vähäisyyttä. Kutsuvieraita oli Linnassa kaiken kaikkiaan noin 1900 kappaletta. 

Myös Facebookissa keskustelun asiasta aloitti viime viikolla runoilija-toimittaja Karri Kokko. Mies kritisoi juhlien vieraslistaa juuri kulttuuri-ihmisten vähäisyyden vuoksi.


– Kulttuuriväen poissaolo eilisillan juhlista vie sanat, Kokko kirjoittaa. 

Kokkon mukaan perinne on tässäkin asiassa tärkeä, eikä hänen mielestään presidentillä ole velvollisuutta kutsua juhliin ketään. 

– Sen sijaan hänellä olisi ollut täysi vapaus tehdä kertakaikkinen valinta juhlavuoden kunniaksi: 1900 kultuurin edustajaa. Piste. 

Keskusteluun liittyi monta kommentoijaa, joista yksi oli presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio. Hän pyysi Kokolta perusteluja näkemykselleen.

– Jos ja kun kritisoit Karri ”läpileikkausta” tai ”muuta monipuolisuusperiaatetta” – kuten teet – mikä sinusta olisi oikea ja hyvä periaate kutsuttaessa ihmisiä juhlistamaan Suomen itsenäisyyspäivää? Omat henkilökohtaiset arvosi ja mieltymyksesikö? Haukio kirjoitti. 

Haukio kysyi myös Kokolta, kuinka hän määrittelee kulttuurin ja ketkä sitä edustavat.

– Ovatko vain mm. tässä keskusteluketjussa mainitut kirjailijat, kuvataiteilijat ja muotoilijat "kulttuuriväkeä"? Mitä heihin tulee, ilmeisesti monikaan läsnäolleista ei ole näkynyt televisiokuvissa tai muualla mediassa, jos on syntynyt virheellinen käsitys siitä, että heitä olisi ollut paikalla vain harvalukuisesti.

Haukio lisää, että Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlan vuoksi 6. joulukuuta järjestettiin paljon erilaisia kulttuuritapahtumia. Tämän vuoksi osa kutsutuista taiteen ja kulttuurin edustajista oli estyneitä osallistumaan Linnan juhliin.

Kokko antoi Haukiolle pitkän perustelunsa asiasta. Perustelussaan hän kertoo muun muassa, että koki moottoriurheilun edustajien syrjäyttäneen korkeakulttuurin edustajat vieraslistalla. Hän miettii myös sitä, johtuuko hänen näkemyksensä vääristyneestä kuvasta, jonka hän on saanut median kautta. 

Kokko esittää myös vaihtoehdon, että mitä jos vieraslista olisikin koostunut pelkästään kulttuurin edustajista. Lopuksi hän toteaa, että Linnan juhlat olivat aiempiin vuosiin verrattuna rennommat ja näyttävämmät.

– Myös juhlavalaistu pääkaupunki näytti kauniilta. Ja jatkoilla kuultiin lisää mainiota kulttuuria, komeaa saamiräppiä myöten. Hyvä Suomi!

Haukio päättää keskustelun kehumalla Kokon hyvin perusteltua ja mielenkiintoista vastausta.

– Keskustelu on elintärkeää ja erityisesti se on sitä silloin, kun mielipiteet ovat hyvin argumentoituja! Kaikkea hyvää!

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme