Mainos
Mainos

Roope Salminen vieraili Serbiassa vastaanottokeskuksissa – lasten näkeminen sydäntäsärkevää

UNICEF Live -ohjelman juontava Roope Salminen vieraili Serbiassa tutustumassa vastaanottokeskusten tilanteeseen.

UNICEF Live -ohjelmassa tutustutaan UNICEFin työhön maailmalla ja kutsutaan uusia suomalaisia mukaan kuukausilahjoittajiksi. Roope Salmisen juontamassa vuoden tärkeimmässä ohjelmassa esiintyvät Suomen eturivin artistit.

Putous-ohjelmastakin tuttu Roope Salminen kävi hiljattain Serbiassa tutustumassa paikallisten vastaanottokeskusten tilanteeseen. Salminen oli matkassa Unicefin edustajien kanssa.

– Se oli väkevä reissu. Tilanteen vakavuus avautui ihan uudella tavalla. On yksinkertaisesti eri asia lukea tilastoja kuin käydä paikan päällä katsomassa, miltä siellä näyttää, Salminen kertoo MTV:lle.

– Minulle oli tosi tärkeää, että reissu ei ollut sellainen, että Unicef päättää ja valitsee perheet, joiden kanssa saan puhua, ja joilla on surullisimmat tarinat.

Salminen pääsi matkalla näkemään eri vastaanottokeskuksia.

– He antoivat tulkin mukaan ja sanoivat, että "juttele kenen kanssa haluat ja tutustu mihin haluat". Emme kuvanneet mitään, Salminen kertoo.

– Se ei ollut sellainen reissu, että mennään kuvaamaan, kun julkkikset itkevät, vaan halusin yksinkertaisesti tietää enemmän. Olen tosi kiitollinen, että pääsin heidän mukaansa.

Roope Salminen sanoo hänelle selvinneen matkalla, että kukaan heistä, jotka ovat tällä hetkellä Serbiassa vastaanottokeskuksissa jumissa, ei ole niin sanotusti "läpällä matkassa".

– Jokaisen, jonka kanssa sain jutella, tarina oli hyvin surullinen. Heillä oli myös ihan konkreettisia todisteita asiasta, ihmisillä oli mukana lääkärintodistuksia sun muuta.

– Siellä oli tyyppejä, jotka olivat joutuneet pakenemaan vaikkapa Afganistanista, koska olivat puhuneet televisiossa asioita, joita Taleban ei hyväksy. Ihmisillä ei ollut oikeastaan mitään muita kysymyksiä, kuin se, että milloin he pääsevät eteenpäin keskuksista ja pääsevät asettumaan johonkin.

Salminen jutteli Serbiassa monien ihmisten kanssa, joilla ei ollut tietoakaan maasta, johon he voisivat jäädä.

– Oikeastaan kaikki, kenen kanssa puhuin, olivat olleet vähintään jo puoli vuotta matkalla, useimmat vuodenkin. On hurja ajatus, että siellä on kymmenhenkisiä perheitä, jotka ovat muuttuneet matkalla kahdeksanhenkisiksi, Salminen sanoo.

– Lapset eivät tietenkään tajua mitään. Se oli ehkä sydäntäsärkevintä, että lapset leikkivät siellä niin kuin he olisivat lastentarhan pihalla. Noin 12–13-vuotiaista näki, että he alkavat tajuta, että se tilanne on ihan p**seestä.

Roope Salminen kuvailee reissua vahvoin sanakääntein.

– Se oli sanalla sanoen hurja reissu. Ehkä silmiä avaava on vähän vahva ilmaus, sillä olen tiennyt, että tilanne on vakava eikä se sinänsä mullistanut maailmankuvaani. Mutta kun sen konkreettisesti näkee, niin se on erilaista.

– Ihminen on rakennettu niin, että jokaisella on omat ongelmansa. Kun lyö pikkuvarpaan sairaan lujaa pöydänkulmaan, on vaikeaa sillä sekunnilla muistaa, että jossain on tsunameitakin. Kaikilla on oikeita ongelmia eikä niitä saa vähätellä. Suomessakin on hätää näkeviä ihmisiä, Salminen toteaa.

Suorassa UNICEF Live -lähetyksessä esiintyvät Samuli Edelmann, Suvi Teräsniska, Ellinoora, Mikael Gabriel, Lauri Tähkä ja Laura Närhi.

UNICEF Live 8. maaliskuuta 2017 klo 20 MTV3-kanavalla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme