Mainos
Mainos

Tappeluistaan tunnettu Oskari Katajisto veti aikoinaan Jouko Turkkaa turpiin: "Kaikki ei ole mennyt niin kuin Strömsössä"

Näyttelijä Oskari Katajisto kertoo tuoreessa muistelmakirjassaan myös teatterikorkeakouluajoista, jolloin koulun rehtorina oli äärimmäisen autoritäärisestä opetustyylistään tunnettu Jouko Turkka. – Kun pääsin koulusta ja olin aloittanut työt, vedin Turkkaa turpaan, Katajisto kertoo.

Näyttelijä Oskari Katajisto kertoo uutuuskirjassa Oskari Katajisto –Tunnustuksia (kirjoittanut Arto Leivo) oman versionsa skandaaliotsikoiden takana. Hän muistelee muun muassa lukuisia tappeluitaan sekä sitä, kuinka hän teatterikorkeakoulun rääkkivuosien jälkeen veti lopulta entistä opettajaansa Jouko Turkkaa turpiin.

MTV Viihteen haastattelussa Katajisto sanoo uskovansa, että pystyy vanhemmiten hillitsemään myös väkivaltaimpulssinsa paremmin.

– Pystyn, luulen niin. Olen jo 51, eikä tässä kannata enää hirveästi ruveta riekkumaan. Uskoisin, että se joka sieltä ensimmäisenä tippuu, olen minä. Miksi menisin vanha ihminen rikkomaan hauraita luitani, Katajisto vastaa kysymykseen itsehillinnästä.

"Autoin Turkan maasta ylös, eikä asiasta enää puhuttu"

Katajisto pääsi teatterikorkeakouluun 1980-luvun lopulla aikana, jolloin koulua johtivat Jouko Turkka ja Jussi Parviainen. Katajisto kertoo kirjassa kuinka Turkka muun muassa kehotti häntä vaihtamaan alaa – lause joka masensi nuoren miehen ja vaivasi vuosia. Koulusta valmistumisen jälkeen Turkka oli kuitenkin tullut kehumaan Katajistoa roolisuorituksesta, johon Katajisto oli hämmästyneenä sanonut, että hän puolestaan koki Turkan lytänneen hänet täysin.

– Älähän nyt, sää oot vaan ymmärtäny väärin, Turkka vastasi.

Oskari Katajisto kertaa sanoja seuranneet tapahtumat kirjassaan näin:

– Sitten tapahtui jotain ja minulla naksahti päässä. Minut valtasi helvetillinen alitajunnusta noussut tunnetulva, ja saman tien tönäisin Turkkaa kädellä otsaan. Se tipahti siihen pyllylleen.

Katajisto kertoo auttaneensa Turkan ylös, eikä asiasta puhuttu sen koommin.

Kaupunginteatterista potkut humalan takia

Katajiston uran suunta oli valmistumisen jälkeen ylöspäin: hän sai kiinnityksen Helsingin kaupunginteatteriin ja sai päärooleja. Lehtiin hänestä tehtiin ylistäviä kansikuvajuttuja.

Sitten alkoholi ja kiivas luonne alkoivat näkyä Katajiston elämässä yhä enemmän: hän sai kaupunginteatterista potkut esiinnyttyään humalassa. Hän tappeli, kärähti rattijuopumuksesta ja kävi läpi useita naissuhteita. Suhteet oman serkun, seurapiirikaunotar Jasmin Mäntylän ja malli Sara Hirvelän kanssa ovat saaneet eniten palstatilaa.

Kaiken mokailun ja muun eletyn elämän ohella Katajisto on kuitenkin samaan aikaan tehnyt tähän päivään asti kunnianhimoisesti töitä näyttelijänä. Tämän asian hän halusi kirjassa myös kertoa lukijoille.

– Jos edes muutama ihminen muuttaisi käsityksensä minusta kirjan perusteella, olisin tyytyväinen.

Vaikka Katajisto kertoo kirjassa muun muassa näyttelijäkollegoistaan sekä entisistä naisistaan, hän sanoo, ettei ole halunnut tehdä paljastuskirjaa muista.

 – Olen paljastanut asioita eniten itsestäni ja ruoskinut kirjan kirjoittamisvaiheessa itseäni mennen tullen. Kaikkia yksityiselämäni tapahtumia en ole halunnut kuitenkaan oksentaa kirjaan, koska se ei ole mielekästä. Olen halunnut kertoa myös työstäni näyttelijänä.

Matkalla kohti seesteisimpiä aikoja?

Katajisto sanoo mokanneensa matkan varrella, ja pyytävänsä sitä anteeksi muun muassa läheisiltään.

– Totta kai tein vääriä valintoja. Voin sanoa, ettei kaikki mennyt niin kuin Strömsössä.

Nykytilanteestaan Katajisto kertoo, ettei tulevista töistä ole tietoa. Kesän hän on esittänyt Vääpeli Körmyä Lapinjärven kesäteatterissa. 

Tällä hetkellä Katajiston kalenteri on avoin. Hän odottaa tarjouksia ja kertoo kehittelevänsä kaikenlaista, muttei halua kertoa tarkemmin.

– Jos minun täytyy muuttaa suuntaa ammatillisesti, niin sitten teen sen. En kuitenkaan kerro enempää, sitten kuulette.

Kaiken koetun ja kirjoitetun jälkeen Katajisto sanoo olevansa nyt hyvässä vaiheessa elämässään.

–  Olen rikkinäinen ja haluaisin ehjätä itseni. Pyrin antamaan itselleni omat mokani anteeksi. Sen voin sanoa, että olen onnellinen mies, olen hyvässä vaiheessa nyt.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme