Siellä missä tapahtuu

Aki Blomberg teki ensimmäisen keikkansa MTV:lle huhtikuussa 1980. Kahdeksankymmentäluvun alkuvuosina Blombergin vastuulla oli ääni. Vuonna 1982 tehtävät muuttuivat ja Blombergista tuli MTV:n uutiskuvaaja. Vuosien varrella Blomberg on työskennellyt MTV:lle freelancerina ja alihankkijan kautta. Nyt Blomberg tekee töitä itsenäisenä yrittäjänä.

Uutiskuvaaja Aki Blomberg on pitkän uransa aikana ehtinyt olla monessa mukana. Blomberg on kuvannut ja editoinut muun muassa mainoksia, yritysvideoita, uutisia ja urheilutapahtumia.

Vähitellen vuonna 1982 alkanut uutiskuvaajan työ MTV:n uutisissa on suistanut muun kuvaamisen taka-alalle ja Blomberg onkin viime vuosina keskittynyt työssään lähinnä uutistyöhön ja urheiluun.

”Aloitin urheilun kuvaamisen 1990-luvun alussa ja sen jälkeen olen ollut mukana useissa urheilutapahtumissa, eri lajien MM-kisoissa ja olympialaisissa.”

Uutistyössä kuvaaja on toimittajan tärkeä työpari. Työpäivän sisältöä tai pituutta pystyy harvoin ennakoimaan. Työolosuhteissakin on joskus toivomisen varaa.

”Päivän työ voivat olla pikainen lähtö kotoa Helsingin keskustaan, 3 minuutin haastattelu ja siinä kaikki tai 14 tunnin roikkuminen valtakunnansovittelijan oven pielessä räntäsateessa.”

Uutiskuvaajakin on uutisfriikki

Työnsä ohessa Blomberg tunnustautuu ahkeraksi uutismaailman seuraajaksi.

”Seuraan uutisia kotimaassa ollessani kokolailla ”online”. Luen myös paljon lehtiä ja seuraan sekä kotimaisia että ulkomaisia tiedotusvälineitä.”

Monen uutistyötä tekevän tapaan Blomberg tunnustautuu uutisfriikiksi myös loma-aikoina.

”Tarkastan uutistapahtumat päivittäin kalastuksen ja saunanlämmityksen lomassa.”

Uutisten tekeminen ja välittäminen ovat Blombergin aikana muuttuneet rajusti. Kilpailu siitä, kuka saa uutisen ensimmäisenä ulos, on ankaraa. Taitavaa ja hyvin suunniteltua kuvakerrontaa vaativia reppareita tehdään uutistyössä entistä vähemmän. Blomberg puolustaa kuitenkin myös nopeaa uutistyötä.

”Kummassakin on puolensa ja kumpaakin on syytä tehdä. Kuvaajan on kyettävä molempiin.”

Urheilussa on mukana tunne

Uutisten ja urheilun parissa työtä tekevä Blomberg ei halua tehdä eroa uutis- ja urheilukuvauksen välillä.

”Kummassakin on puolensa ja urheilunkin puolelta tehdään usein uutisjuttuja. Urheilussa ovat mukana suuret tunteet, loistavia suomalaishetkiä ja joskus vähemmän loistavia suomalaishetkiä. Olen esimerkiksi ollut paikalla joka kerta kun Tanja Poutiainen on voittanut arvokisamitalin, samoin, kun Mika Myllylä voitti mitalinsa.”

Pelkkää urheilun juhlaa ei Blomberginkaan urheilukuvaaminenkaan kuitenkaan ole ollut. Hän oli uutiskuvaajana myös silloin, kun suomalainen hiihtourheilu koki nöyryyttävimmät hetkensä.

Ylpeä tehdystä työstä

Työ uutiskuvaajana on ollut Blombergin mukaan palkitsevaa.

”Aika usein olen ollut ylpeä siitä, että juttu on kiireestä huolimatta ehtinyt lähetykseen. Joskus olen ollut ylpeä siitä, että olen onnistunut löytämään jutun teon keskeltä sen yhden hauskan tai erilaisen kuvan eduskunnasta tai vaikka keskustan puoluekokouksesta.”

Toimittajan ja kuvaajan yhteistyö on Blombergin mielestä parhaimmillaan vähintään muutaman kuukauden, jopa muutaman vuoden yhteistyön jälkeen.

”Silloin sekä kuvaaja että toimittaja ovat oppineet toinen toisensa tyylin, kumpikin ymmärtää helpommin, mitä yhteiseltä keikalta halutaan. Muutaman vuoden yhteistyön jälkeen molempien on helpompi ymmärtää toisen ideoita ja rakentaa yhteinen päämäärä.”

Sykähdyttäviä hetkiä kehitysmaassa

Yli 30 vuotta jatkuneen uransa sykähdyttävimmät kuvaushetkensä Blomberg on kokenut kuvausmatkoillaan kehitysmaissa.

”Yksittäisenä kuvana parhaiten on jäänyt mieleen Maailman ruokapankin (World Food Program) ruoka-avustuskuljetuksia Malissa. Ruokaohjelman työntekijät jakoivat siellä viljaa. Jäin kuvaamaan vielä jakelupaikkaa. Paikalle tuli vanha nainen ruosteisen peltipurkkinsa kanssa ja alkoi kerätä maasta jyviä. Se oli sykähdyttävä hetki!”

Pitkä uransa aikana Blomberg on ehtinyt välittää uutiskuvia MTV:n katsojille myös useista konflikteista.

”Tuoreimpana tulee ehkä mieleen Hizbollahin ja Israelin kiista vuodelta 2006. Kuvasin silloin Beirutin ympärillä ja Pohjois-Israelissa sotatoimialueella. Pommit räjähtelivät muutaman kilometrin päässä ja Israelin puolella jouduimme pakenemaan raketti-iskua pommisuojaan.”

Uutiskuvaajan työ MTV:n uutisissa
•    kuvaa uutistapahtumat kaikkina vuorokauden aikoina, jokaisena viikonpäivänä vuodessa
•    toimittajan työpari jutun suunnittelussa ja toteutuksessa
•    editoi tarvittaessa kuvatun materiaalin
•    huolehtii kuvan/jutun lähettämisestä toimitukseen 
•    huolehtii yhdessä toimittajan kanssa suoran yhteyden toimivuudesta jutuntekopaikalla

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme