Vuoden 2014 paras journalismi palkittiin

Yleisradion toimittaja Minna Knus-Galán valittiin vuoden journalistiksi Suuressa Journalistipalkintogaalassa. Lisäksi palkintoja jaettiin kolmessa muussa kategoriassa.

Suuren Journalistipalkinnon saajat on julkistettu. Palkinnot jaettiin vuoden jutulle, vuoden journalistiselle teolle, vuoden kirjalle ja vuoden journalistille. Palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa.

Tässä ovat vuoden 2014 voittajat ja palkintolautakunnan perustelut valinnoille.

Vuoden juttu

Jari Lindholm, Suomen Kuvalehti

Sairaala/"Minulla ei ole ebolaa - pelkkä ajatuskin on naurettava"

Jari Lindholmin juttu Sairaala on ainutlaatuinen ja eleettömyydessään karmivan intensiivinen reportaasi Sierra Leonesta, keskeltä pahinta ebola-epidemiaa. Juttu kertoo Punaisen Ristin kenttäsairaalan työstä äärimmäisissä oloissa sairastuneiden, kuolevien ja kuolleiden keskellä. Toimittaja antautui hengenvaaraan käymällä havainnoimassa, kuvaamassa ja haastattelemassa sairaalan kaikilla osastoilla. Jatkojutussa Lindholm kuvaa vaikuttavasti sitä, miltä tuntuu, kun ei ole varma, onko saanut tartunnan vai ei.

Vuoden juttu -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Tuukka Temonen, dokumenttielokuva Presidentintekijät ja Tuomas Muraja, Image, Yhden miehen sota.

Vuoden journalistinen teko

Mikko Salo ja työryhmä Tuomas Muraja, Taru Taipale, Jukka Rautanen ja Jussi Salmio, Faktabaari

Faktabaari on verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Se on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu, jota toimitetaan vapaaehtoisvoimin. Palvelun tavoitteena on varmistaa, että tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluja käytäisiin paikkaansa pitävien tietojen pohjalta. Ensimmäisenä kohteena olivat viime kevään EU:n parlamenttivaalit, joiden yhteydessä palvelu korjasi kymmeniä julkisuudessa esiintyneitä virheellisiä tietoja ja väitteitä.

Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Anne Ali-Hokka, Oili Orispää ja työryhmä Annukka Roininen, Mikko Hynninen, Tiina Merikanto, Yle/A-studio, Hoivakoti kuntoon ja Anu Nousiainen ja työryhmä Jarmo Lundgren, Uolevi Holmberg, Boris Stefanov ja Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat, Syvällä - sukellus norjalaiseen luolaan.

Vuoden kirja

Tommi Kinnunen

Neljäntienristeys, WSOY

Vaikuttava, myötäelävä sukutarina ulkopuolisuuden ja kelpaamattomuuden kokemuksista, vaikeudesta tulla erilaisena hyväksytyksi. Lukijan oivalluksille tilaa jättävä kuvaus ihmisarvon rakentamisesta keskellä ankaran yhteisön ja puhumattomuuden paineita.

Vuoden kirja -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Juha Hurme, Nyljetyt ajatukset, Teos sekä Ville Hänninen ja Jussi Karjalainen, Sarjatulta!, Jalava.

Vuoden journalisti

Minna Knus-Galán, Yle/MOT

Minna Knus-Galán on Suomen johtavia kansainvälisen tutkivan journalismin tekijöitä. Hänen jutuissaan yhdistyvät vankka taustatutkimus, taitavat haastattelut ja moderni TV-kerronta. Ohjelmassa Veroista viis - Luxemburg fiksaa hän kertoo kansainvälisen verokilpailun vaikutuksista Suomeen konkreettisesti ja ymmärrettävästi. Ohjelma on osa Lux Leaks -projektia, jossa yli 80 toimittajaa ympäri maailmaa avusti toisiaan ennen näkemättömällä tavalla tuhansien salaisten luxemburgilaisten veroasiakirjojen tutkimisessa.

Vuoden journalisti -palkinnon saajiksi olivat ehdolla myös Ulla Appelsin, Ilta-Sanomat ja Heikki Aittokoski, Helsingin Sanomat.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot